„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.3 °C
apmācies

Nākamgad vairumā Daugavpils novada pagastu zeme kļūs dārgāka

Valsts zemes dienests (VZD) daudzos Daugavpils novada pagastos ir aprēķinājis lielāku zemes kadastrālo vērtību 2014. gadam.

Kā „Latgales Laiku” informēja VZD komunikācijas projekta vadītāja Arta Platace, kadastrālā zemes vērtība tiek noteikta katru gadu, ņemot vērā nekustamā īpašuma tirgus tendences. Šogad novadā visaktīvāk darbojās lauku zemes tirgus, - ir veikti 900 pārdošanas un pirkšanas darījumi, tāpat arī 500 gadījumos bija pārdota zeme ar ēkām, un tikai 200 darījumi bija saistīti ar dzīvokļiem. VZD, analizējot tirgus cenas, visos pagastos, izņemot Kalkūnes un Višķu pagastu, ir palielinājusi kadastrālo vērtību lauksaimniecības zemei.

Ambeļu, Biķernieku, Salienas, Skrudalienas un Vecsalienas pagastā viena ha kadastrālā vērība būs Ls 270 pašreizējo Ls 230 vietā, Demenes, Nīcgales, Sventes un Tabores pagastā -- Ls 370 (šobrīd tie ir Ls 320), Dubnas, Kalupes, Maļinovas un Vaboles pagastā - Ls 320 (Ls 270), Laucesas, Līksnas, Medumu un Naujenes pagastā -- Ls 420 (Ls 360).

Savukārt Kalkūnes pagastā nākamgad dārgāka būs dzīvojamās apbūves zeme, uzsvēra A. Platace. Šādai apbūvei noteiktā standarta apbūves zemes gabala viena m2 vērtība pieaugs no Ls 0,45 līdz Ls 0,80, bet savrupmāju celtniecībai -- no Ls 45 līdz Ls 60. Ir palielināta arī dzīvokļu vērtība -- no Ls 40 uz Ls 50 par m2. Tā kā Kalkūnes pagastā atrodas daudz komercobjektu, tad arī to pārdošana un pirkšana norit diezgan aktīvi, tāpēc VZD nākamgad ir noteikusi augstāku cenu arī šīm būvēm -- par zemi no Ls 0,45 uz Ls 0,80 par m2, par ēkām no Ls 34 līdz Ls 42 par m2. Tāpat dārgāka kļūs ražošanas objektu zeme -- no Ls 0,45 līdz Ls 0,60 par m2, bet pašām ēkām -- no Ls 12 līdz Ls 16 par m2.

Lauksaimniecībā izmantojamās zemes viena ha cena gan samazināsies par 8%, tas ir, no Ls 460 šogad līdz Ls 420 nākamgad.

Pieaugot darījumu skaitam, dzīvokļu bāzes vērtība nedaudz tika paaugstināta arī Naujenes pagastā -- no Ls 50 līdz Ls 60 par m2.

Saskaņā ar tirgus datiem šogad Višķos lauksaimniecības zemes cena nav augusi, tāpēc arī nākamgad tā paliks tāda pati -- Ls 320 par ha. Višķu pagastā šobrīd nav brīvas pašvaldību zemes, tāpēc ka pašvaldība savus īpašumus vai nu iznomā lauksaimniekiem vai izmanto savu funkciju pildīšanai, pastāstīja Višķu pagasta pārvaldes zemes lietu speciāliste Anna Gundega.

Jāpiebilst, ka kadastrālā vērtība novadā kopumā augusi par 7% zemei un par 3% ēkām.