„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.3 °C
apmācies

Viena cilvēka grēksūdze - „Nirnberga”

Daugavpils teātris 8. novembrī aicina apmeklēt pirmizrādi -- poļu autora Vojceha Tomčika lugas vēsturisku kamerizrādi „Nirnberga. 2013.”. Pirmizrādei bija veltīta preses konference, kas notika 24. oktobrī jaunajā mūzikas bārā „Artilērijas pagrabi”.

Režisors Harijs Petrockis Daugavpils teātrī atgriežas ar jaunu izaicinājumu - visos Polijas teātros un uz daudzām ārzemju skatuvēm iestudēto darbu „Nirnberga”, ko režisors nodēvēja par viena cilvēka grēksūdzi. Proti, pensionētais slepenā dienesta ģenerālis cenšas pārliecināt jauno žurnālisti, ka ar Nirnbergas prāvu, kas bija sarīkota pret vācu fašismu, nekas nav beidzies, ir jābūt Nirnbergai, kurā ir jāapsūdz komunisms, kurā jāapsūdz arī viņu.

„”Nirnberga 2013.” ir augstas raudzes dramaturģija. Tā nebūs vēstures stunda, tas būs stāsts par cilvēku likteņiem, viena cilvēka grēksūdze. „Nirnberga” ir aktuāla Daugavpilij. Redzēsim, kā reaģēs skatītājs. Piekrītu, ka šo izrādi būtu jāiestudē arī krievu valodā,” teica H. Petrockis. Režisors pie darba ķērās pirms dažiem mēnešiem ar divkāršu atbildību, tāpēc ka „Nirnberga” likusi aizdomāties arī par viņa dzimtas vēsturi, jo tuvinieki bijuši izsūtīti. H. Petrockis bija lakonisks: „Izrādē neizrādu savu iekšieni, neeksponēju savas dzimtas vēsturi, tomēr nevaru nedomāt par to.”

Tāpat Daugavpils teātrī atgriežas arī Kristīne Baranovska, tikko augstskolu absolvējusī, no misionāres darba atgriezusies jaunā aktrise. Ir piepildījusies viņas vēlēšanās strādāt Daugavpils teātrī, turklāt viņas skolotājs H. Petrockis piedāvāja interesantu, bagātu lomu. „Man patīk izrāde, ģenerālis, jaunā žurnāliste Hanna. Gandrīz katrs teikums rosina meditēt. Lai gan ģenerālis saka, ka viņš netic Dievam, taču viņa jautājumi, dzīves meklējumi, sirdsapziņas pārmetumi pierāda pretējo -- viņā ir liela ticība, viņš vienkārši slēpj to. Ja nav ticības, tad nav arī sirdsapziņas,” sacīja Kristīne.