„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+0.4 °C
nedaudz mākoņains

Sociālā kampaņa „Dubults neārstē” mudina Latvijas cilvēkus nenodarboties ar pašārstēšanos

4.novembrī Latvijas Farmaceitu biedrība, ar a/s „Grindeks” atbalstu, visā Latvijā uzsāk informatīvu kampaņu „Dubults neārstē”, kuras mērķis ir aicināt cilvēkus pievērst uzmanību dažādu aptiekā iegādājamo zāļu un uztura bagātinātāju sastāvam, to savstarpējai savietojamībai. Oktobra beigās portālā Tvnet.lv veiktā aptauja liecina, ka tikai 18% respondentu, iegādājoties medikamentus, informē savu farmaceitu par zālēm, kuras jau lieto. Savukārt par zāļu sastāvu, tās iegādājoties, gandrīz vienmēr interesējas tikai 37% portālā Tvnet.lv aptaujāto, bet nekad neinteresējas 39% respondentu.

„Dubults neārstē” – šāds ir informatīvās kampaņas sauklis. Tās pamatideja ir: „Pirms lieto vairākas zāles, aprunājies ar farmaceitu vai savu ārstu ”. Kampaņas informatīvajos materiālos teikts, ka cilvēki bieži vien papildina ārsta ieteikto medikamentozo terapiju ar kaimiņu, radu, draugu un reklāmu ieteiktām bezrecepšu zālēm vai uztura bagātinātājiem, nepārrunājot šo lēmumu ar farmaceitu vai ārstu . „Bez speciālista konsultācijas ārstēt sevi bieži ir bīstami veselībai,” uzsver Latvijas Farmaceitu biedrības (LFB) prezidente Kitija Blumfelde. Viņa piebilst, ka aptiekā farmaceiti ik dienu saskaras ar gadījumiem, kad cilvēki reklāmas iespaidā vēlas iegādāties zāles, neizprotot to lietošanas vajadzību. Otra izplatītākā kļūda ir pašam veidot zāļu kombinācijas ar mērķi ātrāk kļūt veselam, piemēram, saaukstēšanās gadījumos, kas var novest pie dubultmedikācijas vai pseidodubultmedikācijas draudiem.

Kampaņas „Dubults neārstē” ietvaros aptuveni 700 no 780 Latvijas aptiekām ir izvietoti informatīvie plakāti. Aptiekās ir pieejamas arī 140 000 kampaņas skrejlapiņas ar īpašu noplēšamu kuponu, kurā cilvēks var ierakstīt savus ikdienā lietojamos medikamentus un, nākot uz aptieku pēc citām zālēm, šo lapiņu allaž uzrādīt farmaceitam. Kampaņas plakāti būs redzami vismaz 150 sabiedriskā transporta pieturvietās visā Latvijā, radīts arī kampaņas mācību materiāls, kurš jau nonācis ikviena Latvijas farmaceita rīcībā. Kampaņu reklamēs arī radio, tajā iesaistījušie visi nozīmīgākie Latvijas aptieku tīkli: Benu aptiekas, A aptiekas, Latvijas aptiekas, Euroaptiekas, Mēness aptiekas, kā arī individuālās aptiekas un to apvienības – Mana aptieka un aptieka 1. „Dubults neārstē” sociālās kampaņas norises laiks – šā gada 4. novembris – 1. decembris.

Viens no Kampaņas „Dubults neārstē” mērķiem ir arī atgādināt iedzīvotājiem, ka, tāpat kā savs frizieris, zobārsts un citi uzticami speciālisti, ikvienam ir nepieciešams arī savs, uzticams, zinošs un pretimnākošs farmaceits. „Ja cilvēks uzticēsies savam farmaceitam un jautās pēc padoma, saruks dubultmedikācijas un psiedodubultmedikācijas gadījumu skaits, to pierāda ārvalstu prakse. Novēlu ikvienam manas zemes iedzīvotājam atrast savu farmaceitu, kura teiktajā ieklausīties gan attiecībā uz medikamentu savietojamību, gan veselību veicinošu produktu lietošanu,” piebilst K. Blumfelde.