„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Diploms jauniešiem pavēris durvis uz Eiropu

Pēc 14 mēnešus ilgajām studijām Daugavpils Tirdzniecības profesionālajā vidusskolā 31. oktobrī diplomu saņēma 65 jaunie restorānu un viesnīcu pakalpojumu speciālisti, kuri tagad var iekārtoties darbā gan pašmāju, gan ārvalstu kafejnīcās, restorānos, viesu namos un viesnīcās.

Mācību iestādes direktors Jurijs Kuklis pastāstīja, ka studijas trijās grupās notika Eiropas Sociālā fonda finansētajā programmā, kas turpināsies līdz 2015. gadam. Arī jaunajā mācību gadā šajās grupās ir uzņemti jaunieši. J. Kuklis lepojas ar saviem audzēkņiem un atzīst, ka viņi nāk studēt motivēti. Vairums nāk pēc vidusskolas absolvēšanas, taču dažiem jau ir iegūta profesionālā vai augstākā izglītība. Ikviens no viņiem jau redz savas perspektīvas, mācību laikā aktīvi piedalās projektos, konkursos, labi parāda sevi prakses vietās. Viņš ir pārliecināts, ka jaunieši kļūs par augsti kvalificētiem speciālistiem un noteikti atradīs savu vietu dzīvē.

Diemžēl joprojām saglabājas tendence, ka jaunie speciālisti uzreiz pēc diploma saņemšanas dodas prom. „Esam divdomīgā situācijā. No vienas puses spējam sagatavot konkurētspējīgus speciālistus, kas var atrast sev vietu Eiropā, taču no otras puses mēs šos speciālistus zaudējam, jo jaunieši aizbrauc”, saka J. Kuklis. Viņš saprot iemeslu, jo ārpus Latvijas šajās specialitātēs var atrast labāk atalgotu darbu. Tomēr J. Kuklis ir pārliecināts, ka daļa aizbraukšanu uztver tikai kā iespēju gūt labu pieredzi, un vēlāk atgriezīsies.

Visu rakstu lasiet 5.novembra numurā.