„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.5 °C
apmācies

Budžeta prioritāte Daugavpils novadā - izglītība

Daugavpils novada domei turpmāk gan būs jādomā par vidusskolu nevis pamatskolu optimizāciju. To 4. novembrī preses konferencē atzina pašvaldības izpilddirektore Vanda Kezika.

Novadā ir 8 pamatskolas, kurās mācās 50 - 80 skolēni. Pašvaldība neplāno tās slēgt, arī Izglītības un zinātnes ministrija atbalsta mazās lauku skolas. Pārmaiņas varētu skart 5 vidusskolas, to vienam novadam varētu būt par daudz, teica izpilddirektore, atgādinādama, ka no šī mācību gada Medumu vidusskola, samazinoties skolēnu skaitam vidusskolas posmā, jau ir kļuvusi par pamatskolu.

Dome ir izveidojusi pirmsskolas vecuma bērnu grupas pie katras skolas, izņemot Nīcgales un Naujenes pamatskolu, kur ir bērnudārzi. Tā izdevās ieekonomēt finansējumu izglītības budžetā, turklāt šīs grupas ir skolu pastāvēšanas garants.

Pirmā lielākā diskusija par 2014.gada budžeta prioritātēm notiks 12. novembrī, kad kopā sanāks pārvaldnieki, grāmatveži un atbildīgās nozaru personas.

Tā kā pašvaldība ir saņēmusi pozitīvas atsauksmes par skolēnu vasaras nodarbinātību, tad šī programma tiks finansēta arī nākamgad, budžetā atkal paredzot Ls 10 000.

Izpilddirektore atgādināja par diskusiju par skolēnu bezmaksas ēdināšanu. Pašvaldība, maksādama darba algu ap 40 ēdnīcu darbiniekiem un komunālos maksājumus, jau pašlaik atbalsta ēdināšanu visiem 1. -- 12. klašu skolēniem. „Ja ēdināšanu atdosim firmām, tad pusdienas kļūs ļoti dārgas. Tagad vecāki maksā 50 santīmus dienā,” izstāstīja V. Kezika.

Tā kā 2015. gadā notiks skolēnu dziesmu un deju svētki, pašvaldība ieviesīs dažas jaunas štata vienības interešu izglītībā.

Budžetā paliels finansējums tiks paredzēts gan mājokļu energoefektivitātes pasākumu līdzfinansēšanai, gan pašvaldības dzīvokļu remontiem. Ļoti pieprasīti ir dzīvokļi ar malkas apkuri, tāpēc pašvaldība remontēs vismaz 10 -- 12 šādus dzīvokļus, tas izmaksās Ls 70 000 -- 80 000.

Sociālās palīdzības budžetā būs paredzēta nauda jau esošajai palīdzībai -- 3 ārstēšanās dienas un detoksikācijas palātas Daugavpils reģionālajā slimnīcā. Aktuāls ir sociālo dzīvokļu jautājums. Vēl pirms gada pašvaldība plānoja izveidot sociālos dzīvokļus ēkā „Baltā māja” Kalkūnes pagastā, taču eksperti atzina, ka to atjaunot nebūs lietderīgi. Pašvaldība ir pārņēmusi nepabeigtu daudzdzīvokļu namu turpat Kalkūnes pagastā, tur varētu būt sociālie dzīvokļi, paskaidroja izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts.

Tiks rēķināts, vai pietiekami liels ir vienreizējais pabalsts brillēm maznodrošinātajiem skolēniem. Pabalsts ir Ls 30, taču briļļu lēcu materiāls, kas neskrāpējas, ir krietni dārgāks.