„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.6 °C
nedaudz mākoņains

Atstarotājs var novērst traģēdijas

Visvairāk traģēdiju ar neredzamajiem gājējiem šogad notikušas Rīgā un Pierīgas reģionā, kur līdz šai dienai bojā gājis 31 gājējs. Tam seko Sēlija un Zemgale ar 9 bojā gājušajiem, Latgale – 6, Vidzeme – 4 un Kurzeme ­– 3, tā liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) apkopotā informācija. Līdz 10.novembrim uz Latvijas ceļiem bojā gājuši jau 53 gājēji, bet šogad kopā notikušas 153 traģēdijas ar letālām sekām.

Statistika uz ielām un ceļiem liek būt uzmanīgiem kā gājējiem un velosipēdistiem, tā auto vadītājiem. Lai arī gada pirmajā pusē ceļu satiksmes negadījumu un bojā gājušo statistiska bija aptuveni pērnā gada līmenī, taču situācija pasliktinās, novembrī katru dienu uz Latvijas ceļiem bojā gājuši 1-2 cilvēki.

Lielākā daļa traģēdiju, kuros iesaistīti gājēji, notiek diennakts tumšajās stundās, laikā starp plkst.17:00 un pusnakti, kad pēc darba noguruši ir kā vadītāji, tā arī gājēji. Noguris autovadītājs nespēj tik ātri reaģēt un saskatīt tumsā gājējus un velosipēdistus. Turklāt, ja mazāk aizsargātiem satiksmes dalībniekiem nav atstarotāja vai lukturīša, viņi ir ģērbušies tumšās drēbēs un iet pa nepareizo ceļa pusi, viņus tumšajā, miglainajā un lietainajā laikā ir neiespējami saskatīt. Ārpus apdzīvotām vietām gājējiem jāpārvietojas pa ceļa kreiso pusi – pretēji auto plūsmai, pat tad, ja veicamais attālums ir neliels; savukārt velosipēdistiem – pa ceļa labo pusi.

Diemžēl auto un gājēja sadursmē fiziski izdzīvo lielākais un stiprākais, bet izdzīvojušam nav viegli samierināties, ka, lai arī netīši, bet kāds ir nogalināts. Lai izvairītos no šādām traģēdijām, CSDD aicina ikvienu satiksmes dalībnieku:

-          lietot atstarotājus vai atstarojošus elementus (atstarojošas vestes, lukturīšus, mobilo tālruņu lampiņas);

-          ievērot drošu braukšanas ātrumu;

-          apdzenot transportlīdzekli vai uz šaurākiem ceļiem izmainoties ar citiem auto, ņemt vērā, ka gar ceļa malu var iet gājējs vai braukt velosipēdists;

-          sagatavot auto braukšanai ziemas apstākļos (riepas, logu tīrītāji, auto gaismas, atstarojošā veste) un atcerēties, ka slapjā un slidenā laikā bremzēšanas ceļš kļūst garāks un pasliktinās riepu saķere ar segumu;

-          tumšajiem ceļu gājējiem valsts svētkos dāvināt atstarotājus!

 

CSDD un Valsts policija aicina parūpēties par savu un tuvinieku drošību un dzīvību, jau laikus iegādājoties gaismu atstarojošus elementus, jo viens atstarotājs ir dzīvības vērts. Tāpat maldīgs ir priekšstats, ka pilsētas ielas ir pietiekošo apgaismotas un tāpēc atstarotāji nav nepieciešami. Tas, ko redz vai neredz autovadītāji, atšķiras no pašu gājēju uztvertā. Atstarotāju lietošana vienlīdz būtiska ir gan lauku teritorijās, gan pilsētās.

 

Statistika par gājējiem 2013.gada desmit mēnešos:

-          vairāk nekā 60% traģēdiju notiek tumsā un krēslā; no avārijām 49% notiek pilsētās;

-          pilsētās vairāk traģēdiju notiek diennakts gaišajā laikā (bieži vien uz gājēju pārejām), ārpus pilsētām – krēslā un tumsā;

-          vairāk kā puse negadījumu notiek pēc plkst.17:00 – pēc darba laika beigām;

-          lielākās riska grupas – 27 bojā gājušie ir vecumā virs 40 gadiem, visvairāk avāriju notiek ar cilvēkiem, kuri vecāki par 60 gadiem.