„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
nedaudz mākoņains

Koka dievnamu glābs tikai pārvietošana

Ir iecerēts pārvietot unikālo koka baznīcu, kura atrodas, Daugavpilī, garnizona kapos Poguļankā, tā uzcelta par godu lielkņazam Aleksandram Ņevskim

Daugavpils domes vadības un Daugavpils un Rēzeknes bīskapa Aleksandra tikšanās garnizona kapos notika 19. novembrī. Ieceri pārvietot baznīcu uz apdzīvotu pilsētas mikrorajonu apsprieda domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis un garīdzniecības pārstāvji.

Bīskaps Aleksandrs un Daugavpils apriņķa prāvests virspriesteris Georgijs Popovs pastāstīja Jānim Lāčplēsim, ka krievu ziemeļu arhitektūras stila baznīca uzcelta bez naglām 99 dienās 1897. gadā pēc Krievijas armijas un flotes virsmācītāja Aleksandra Želobovska iniciatīvas.

Pašlaik baznīca atrodas avārijas stāvoklī, un, ja nekas netiks darīts, dievnams sabruks. Pastāvīgas draudzes šeit nekad nav bijis, tā bija garnizona baznīca, visapkārt ir daudz senu karavīru apbedījumu.

Vairākkārt tika mēģināts dievnamu izremontēt, bet nopietni restaurācijas darbi netika veikti līdzekļu trūkuma dēļ. Šī baznīca ir arhitektūras piemineklis, kas atrodas valsts aizsardzībā, taču līdzekļi remontam netiek piešķirti. Pārvietojot dievnamu, vienlaikus izdotos atrisināt vairākas svarīgas problēmas. Pirmkārt, baznīca tiktu paglābta no sabraukšanas un bojāejas, otrkārt, tai būtu pastāvīga draudze, jo dažos Daugavpils mikrorajonos nav pareizticīgo dievnama vai arī tas atrodas tālu.

Vēl viena svarīga dievnama misija ir tūrisms. Daudzi tūristi, kas ierodas pilsētā, ir dzirdējuši par dievnamu, bet to apskatīt ir sarežģīti, jo tas atrodas grūti pieejamā vietā. Aizbraukt uz turieni var tikai ar mašīnu un sausā laikā. Ja dievnams paliks agrākajā vietā, tā restaurācijas izdevumi neattaisnosies.

Dievnams, iespējams, varētu atrasties Ķīmiķu mikrorajonā vai, vēl labāk, cietoksnī, kur vispār nav nevienas baznīcas.

Vai dievnams pārcietīs pārvešanu, jānosaka Valsts kultūras pieminekļa aizsardzības inspekcijas ekspertiem, kuri gatavojas ierasties Daugavpilī. Pastāv bažas, ka, mēģinot izjaukt šo baznīcu, daļa veco koka konstrukciju sabruks. Savukārt mūsdienu tehnoloģijas ļauj atjaunot arī daudz vecākas būves.

Iespējams, cēlās idejas īstenošanai izdosies piesaistīt ES finansējumu, uzskata J. Lāčplēsis, jo pašvaldībai nav pa spēkam patstāvīgi apmaksāt šādus izdevumus. Grūti pateikt, cik ilgu laiku prasīs šis process, bet ir skaidrs, ka tam būs nepieciešami vismaz divi gadi.