„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.2 °C
apmācies

Daugavpilī pārbauda sabiedriskās ēkas

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis piektdienas rītā izdeva rīkojumu īsā laikā pārbaudīt, vai plsētas sabiedriskās ēkas atbilst noteiktajām normām. Īpaši tika izcelta savlaicīga rīcības plāna sastādīšanai sniega tīrīšanai no jumtiem ziemā.

Pirmdien Būvvaldes vadītājs Valērijs Ļaksa paziņoja „Latgales Laikam”, ka pašlaik vēl tiek lemts, kas un kā veiks šādas pārbaudes. Saskaņā ar likumu, Būvvalde pārbauda ēkas pirms to nodošanas ekspluatācijā, sniedz savu slēdzienu. Pēc tam par ēku ir atbildīgs tikai nekustamā īpašuma īpašnieks. Būvdarbu laikā objektu vēro būvuzraugs, kurš tiek noteikts konkursā.

Kā teica pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe, Būvvaldē ir pietiekami daudz speciālistu, lai veiktu Daugavpils sabiedrisko ēku pārbaudi. Valērijs Ļaksa paziņoja, ka organizācijās, kur ir savu būvinženieri, pārbaudes veiks viņi. Daugavpilī pirmām kārtām tiks pārbaudīts olimpiskais centrs, ledus halle, tirdzniecības centrs „Ditton” u. c. – visi objekti, kur ir lieli jumta laidumi.

Pagājušā gadsimta 50.—60. gados būvēto daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji jautā, vai viņu mājas netiek uzskatītas par sabiedriskām ēkām un kurš tās pārbaudīs, ja, gluži kā kāršu namiņi, sabrūk vien pirms diviem gadiem celtas būves? P. Dzalbe skaidro, ka, saskaņā ar likumdošanu, daudzdzīvokļu mājas jāpārbauda apkalpojošai organizācijai, un Daugavpilī tas tiek veikts regulāri.

Valērijam Ļaksam nav informācijas, vai brīvdienās tika veikta lielveikala „Maxima” ēkas pilsētas centrā pārbaude. Viņam ir zināms, ka celtniecības firma „Re&Re”, kas būvēja lielveikalu Zolitūdē, Daugavpilī nav neko cēlusi, taču ir piedalījusies konkursos.

Lietuvas tirdzniecības uzņēmuma „Maxima” pārstāvji paziņoja, ka steidzami tiek pārbaudīts visu tirdzniecības tīkla veikalu tehniskais stāvoklis.

„Latgales Laiks” telefoniski sazinājās ar tirdzniecības parka „Solo” direktoru Andreju Nariškinu. Viņš informēja, ka kompleksā jau ir sākta ēkas, signalizācijas sistēmas utt. pārbaude, lai gan tas ticis veikts regulāri un līdz šim problēmas nav bijušas. Ēkas pārbaudē vēlāk tiks iesaistīti arī uzaicinātie speciālisti. „Personālam un apsardzei tiks sniegta papildu instruktāža, tagad mēs strādāsim vēl rūpīgāk,” teica A. Nariškins.