„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+5.7 °C
apmācies

Kritušie karavīri ir raduši mieru Kalkūnes kapsētā

Pēc ilgstošas saskaņošanas 16. novembrī 38 Pirmajā pasaules karā kritušie karavīri raduši mieru Kalkūnes pagasta kapsētā.

Apvienības „Patriots” meklēšanas grupa „Dinaburga” meklē pasaules karos kritušo karavīru apbedījumu vietas visā Latvijā, kā arī daudzās Eiropas valstīs. 2012. gada rudenī meklētāji veica apkaimes zondēšanu un atrada mirstīgās atliekas. Meklējumi turpinājās šovasar, bet septembrī tika atrastas pēdējā karavīra mirstīgās atliekas.

Šis apbedījums netālu no Birkineļiem tika atrasts, pateicoties vietējai iedzīvotājai Monikai Starinskai. Viņa pastāstīja, ka piecdesmitajos gados vecmāmiņa rādījusi viņai apkaimi un teikusi, ka šeit ir apglabāti karavīri: „Tolaik vēl varēja saskatīt kopiņas, bet, gadiem ritot, viss aizauga. Bez Monikas Starinskas palīdzības meklētājiem nebūtu izdevies atrast apbedījumu vietas.

Meklējumu rezultātā tika izceltas 38 Krievijas armijas karavīru mirstīgās atliekas, kuri piedalījās Pirmajā pasaules karā. Diemžēl, nevienu nav izdevies identificēt. Ja ir apbalvojumi, var noskaidrot karavīra vārdu, uzvārdu, jo medaļas ir sanumurētas. Pēc šiem numuriem var noteikt, kas atdusas Kalkūnu kapsētā. Diemžēl, apbalvojumus apbedījumu vietās neatrada.

Visdrīzāk, šie karavīri krituši 1915. gadā, kad risinājās kaujas Daugavpils novadā. Kur kareivis krita, tu viņu arī apglabāja. Šādu apbedījumu skaits nav zināms. Vienīgi pateicoties vecu cilvēku atmiņām, tos izdodas atrast un pārapbedīt karavīrus kapos.