„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.2 °C
apmācies

Jaunie varētu izdarīt vairāk, ja būtu brīva zeme

Izvaltas graudkopis Jānis Leikums ar ģimeni dzimtajā pagastā saimnieko no 2012. gada.

Vecāku - mežsarga un zootehniķes, vēlāk piensaimnieku, audzināts, Jānis iemācījās lauku darbus. Pabeidzis Vecbebru lauksaimniecības tehnikumu un Lauksaimniecības universitāti, pēc tam ar sievu un dēlu Rihardu atgriezies Izvaltā. Nopircis zemi ar mežu un māju, iznomājis papildus platības un sācis saimniekot pats. Šobrīd saimniecība ir jau 59 ha liela, no tiem 25 ha ir apsēti ar ziemājiem. Jānis palīdz arī vecāku saimniecībai „Meža vēji”, kurā ir vairāk kā 150 ha zemes, mežs un 60 liellopi.

Turklāt pirmais saimniekošanas gads ir pagājis ar to, ka Jānis Leikums realizē pirmo projektu. To uzrakstīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Krāslavas nodaļas speciālisti un finansē ES programma „Atbalsts jaunajiem lauksaimniekiem”. Saimnieks par nepilniem Ls 18 000 nopirka arklu, frontālo iekrāvēju un piekabi.

Saimnieks neņemas prognozēt, vai saimniecība paplašināsies. Brīvas zemes nav, bet paši sīkākie zemes stūrīši maksā jau ap Ls 1000 par ha. Jānis ar skumjām nolūkojas, kā cilvēki savu zemi iztirgo ārzemniekiem, kā tā saucamie „dīvānzemnieki”, sapirkuši lielas platības, neko neražo. Viņaprāt, likumdevējiem te ir plašs darba lauks, zeme drīkstētu piederēt vietējiem zemniekiem vai valstij.

Visu rakstu lasiet 26.novembra numurā.