„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.4 °C
apmācies

Adventes vainags katru gadu ir citāds

27.novembrī Daugavpils kafejnīcā „Sāta” biedrība „Latgolys studentu centrs” (LGC), turpinot jaunu tradīciju - vakarēšanu jeb radošās darbnīcas -, pina Adventes vainagus. Muzikāli darbošanos pavadīja Daugavpils novada kultūras centra folkloras kopa „Dyrbyni”.

Darbnīcu idejas autore, biedrības vadītāja Dagnija Bramane ķērās pie darba pirmā. „Pa dienu aizskrējām uz mežu, salasījām priežu zarus, brūklenāju mētras, čiekurus, un tieši tobrīd uzsniga sniegs. Tāda pirmssvētku noskaņa iekrita sirdī. Gaidām Adventi. Tāpēc pinam Adventes vainagus. Katram izdodas savs oriģināls vainags. Vienu gadu pagatavoju garšīgu vainagu no šokolādes gabaliņiem, konfektēm. To visu apēdām Ziemassvētkos,” pastāstīja Dagnija.

Viņai blakus darbojās no Vācijas atbraukušās Pia Lohere un Terēze Henpele. Viņas vēlas iemācīties latgaliešu valodu, iepazīt Latgales kultūru. Studentes Adventes vainagu pina pirmo reizi, iztaujādamas un vērodamas, kā to dara citi. Viešņām izdevās kupli priežu zaru vainagi, izrotāti ar čiekuriem. Kā teica jaunietes, Adventes vainagus Vācijā pērk veikalā, parasti ar tiem izrotā durvis.

Sākumskolas skolotāja, studente Evita Ruļuka no avīžu papīra satīto pamatni aptina ar brūklenāja mētrām, pēcāk pielīmēja čiekurus, salmenes. „Adventes vainagu pinu katru gadu, vienmēr tas ir citāds. Man patīk pati darbošanās, nekad nezinu, kāds būs galarezultāts, jo, ar rokām strādājot, visus laiku domā, ko vēl varētu vainagā iepīt, ielīmēt. Adventes vainags rada noskaņu, rosina domas par gaidāmajiem Ziemassvētkiem.”

Jāpiebilst, ka „Sātā” vakarēšana turpināsies arī decembrī : 3. decembrī mācīsies adīt, 5. decembrī - tamborēt, 10. decembrī - darināt puzurus un 17. decembrī - veidot Ziemassvētku rotājumus, dāvanas un citus darbiņus.