„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.4 °C
apmācies

Valsts kontroles rekomendācijas būs jāpilda

Vai tā bija sagadīšanās vai arī ne, Daugavpili nedēļas laikā apmeklēja divu kontrolējošu instanču – Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un Valsts kontroles pārstāvji. Ierēdņi vēlējās tikties ar Daugavpils iedzīvotājiem, lai tuvāk iepazītu reģiona mentalitāti un uzzinātu, kas satrauc cilvēkus.

Daudzi cilvēki nesaskata principiālu atšķirību starp abām struktūrām, tāpēc uz tikšanos ar abu instanču pārstāvjiem atnāca vieni un tie paši cilvēki, turklāt ar tiem pašiem jautājumiem. Žurnālistiem un vietējiem ierēdņiem tamlīdzīgi pasākumi jau izraisa „deja vu” (jau redzēts) efektu.

Uzreiz kļūst pamanāma dažu daugavpiliešu pārliecība, ka gan KNAB, gan Valsts kontrole ir struktūras, kas vienlaikus apvieno tiesu un policiju, un ka tās visbeidzot spēj atbildēt uz jautājumiem „Kas vainīgs?” un „Ko darīt?” un sodīt vainīgos. Taču jāsaprot, ka šo divu struktūru funkcijas ir atšķirīgas. Valsts kontrole ir neatkarīga audita iestāde, kas pārbauda, vai valsts un pašvaldību iestāžu darbinieki strādā saskaņā ar likumdošanu, vai efektīvi un taupīgi tērē budžeta līdzekļus. Valsts kontroles darba rezultāts – sniegt rekomendācijas darbības uzlabošanai. Ja tiek atklāta pilnvaru pārsniegšana vai normatīvo aktu pārkāpšana, Valsts kontrole ir tiesīga informēt tiesībsargājošās iestādes.

KNAB ir valsts pārvaldes iestāde, kas atrodas Ministru kabineta pārziņā, izpilda korupcijas novēršanas un apkarošanas funkcijas un kontrolē politisko organizāciju (partiju) un to apvienību finansēšanas noteikumu ievērošanu.

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa un viņas kolēģis Aivars Ērglis paziņoja, ka viņu vizītes mērķis ir Daugavpils iedzīvotāju iepazīstināšana ar pašvaldības uzņēmumu revīzijas rezultātiem. Tā ir jauna Valsts kontroles tradīcija – doties uz reģioniem, lai veidotu ciešāku kontaktu ar nodokļu maksātājiem.

Kā atzīmēja E. Krūmiņa, Daugavpils iedzīvotāji ir vieni no aktīvākajiem valsts pilsoņiem, kuri regulāri vēršas Valsts kontrolē, tāpēc tās pārstāvji pirmām kārtām devās uz šejieni.

Visu rakstu lasiet 6.decembra numurā.