„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.9 °C
apmācies

Gajoka vienīgais dievnams vienmēr gaida ticīgos

Gajoka mikrorajons Daugavpilī ir īpašs, neskatoties uz to, ka atrodas pavisam tuvu pilsētas centram. Trokšņainā tranzīta iela nošķir klusās ieliņas no pārējās pilsētas, šeit dzīvei ir savs, provinciāls ritējums. Vienīgais dievnams Gajoka teritorijā ir Marijas pasludināšanas dienas un Svētā Nikolaja vecticībnieku baznīca. Tā atrodas klusā šķērsieliņā, visapkārt, diemžēl, ir vairāk tukšu, aizmirstu ēku, nekā dzīvojamo māju.

Lai gan dievnams ir piedzīvojis arī labākus laikus, kad tā draudzes locekļu skaits bija, bet arī tagad šurp uz dievkalpojumiem nāk simtiem ticīgo.

Tēvs Kliments atceras, ka agrāk uz dievnamu nāca 800—1000 cilvēki, bet tagad arī 300 draudzes locekļi jau ir daudz. Diemžēl, to nevar teikt par daudzajiem lauku dievnamiem, skaistās senās ēkas paliek aizvien tukšākas kopā ar sādžām.

Dievnamam ir pastāvīgi draudzes locekļi, daži brauc uz šejieni no Grīvas. Cilvēki nāca uz šejieni pat tad, kad Gajokā bija grūti nokļūt izrakņāto ielu dēļ.

Vecākā paaudze aiziet viņsaulē, tās vietā reti kāds nāk, jo it citi laiki. Taču Gajoka dievnamā periodiski notiek kristības.

Visu rakstu lasiet 7.janvāra numurā.