„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+4.0 °C
apmācies

Graudaugiem var kaitēt tikai kailsals

Meteoroloģiskās ziemas iestāšanās ar stabilu salu un sniega segu ir ļoti aizkavējusies, vēl janvāra vidū gaisa temperatūra nenoslīdēja zem nulles. Vai sezonai neraksturīgie laika apstākļi ietekmēs graudaugu, augļu un ogu ražu, „Latgales Laiks” vaicāja zemniekiem un lauksaimniecības ekspertiem.

Maļinovas pagasta z/s „Ainava” īpašnieks Valērijas Ančevskis atzina, ka, aukstumam iestājoties pakāpeniski, ziemāji norūdīsies, taču, ja būs kaila zeme un temperatūra strauji noslīdēs līdz -20o, tad tie izsals.

Arī Eglaines pagasta z/s „Zālītes” saimnieks Vitolds Kveders saka, ka visu izšķirs ziemas raksturs. Daudzreiz agronomi ir uzsvēruši, ka vienas graudaugu šķirnes ir izturīgākas, citas - mazāk izturīgākas. Kā novērojis V. Kveders, agrīnās šķirnes vienu gadu pārziemo labi, bet vēlīnās aiziet bojā, citugad ir otrādi. „Vairākos laukos ziemāji ir kļuvuši zaļāki, tādi kā atdzīvojušies. Man negribētos, lai sniega sega uzrodas tad, kad zeme vēl nebūs labi sasalusi, jo tad asni izsutīs, parādīsies sniega pelējums. Bet laika apstākļi, kā mēs visi zinām, ir Dieva rokās,” sacīja V. Kveders.

Visu rakstu lasiet 14.janvāra numurā.