„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+8.8 °C
nedaudz mākoņains

Valsts kanceleja un Ekonomikas ministrija iedzīvotājus aicina ziņot pārkāpumiem būvniecībā

Valsts kanceleja sadarbībā ar Ekonomikas ministriju aicina iedzīvotājus ziņot par pārkāpumiem būvniecībā oficiālās interneta vietnes www.mazinamslogu.gov.lv speciāli izveidotajā sadaļā „Ziņo par pārkāpumiem būvniecībā”. Mājas lapā iesniegt sūdzību, kā arī ziņot par pārkāpumiem būvniecības procesā vai ēku ekspluatācijā var anonīmi. Iedzīvotāji tiek aicināti pievienot savam ziņojumam arī dokumentus un/vai foto, lai sniegtu pēc iespējas precīzāku un pilnīgāku informāciju par iespējamajiem pārkāpumiem un tos varētu operatīvāk pārbaudīt.

 Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane uzsver, ka Zolitūdes traģēdija ir iezīmējusi sistēmiskas problēmas būvniecības kvalitātē, kā arī nepārprotamus trūkumus iesaistīto atbildīgo amatpersonu un lietpratēju atbildības sasaistē ar konkrētu rīcību vai bezdarbību. „Identificētās problēmas ir steidzami jārisina, nodrošinot, ka tiek panākts fundamentālas, efektīvas izmaiņas. Labākā regulējuma un tā īstenošanas prakses pilnveidošanā būtiski nodrošināt sabiedrības, uzņēmēju un nevalstisko organizāciju līdzdalību – gan pieredzes apmaiņai, gan daudzpusīgākam redzējumam,” norāda E.Dreimane.

 Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts norāda, ka „līdzās oficiālām procedūrām un ekspertīzēm, kas tiek veiktas traģēdijas iemeslu noskaidrošanai, nepieciešams gūt pārliecību par citu sabiedrisko ēku drošību, lai līdzīgas situācijas netiktu pieļautas. Neviens likums, lai cik bargs un stingrs tas būtu, nepasargās mūs no cilvēku bezatbildīgas rīcības un attieksmes. Tāpēc aicinām neklusēt par būvniecības procesa pārkāpumiem un nekvalitatīviem darbiem, bet sniegt par to pēc iespējas precīzāku un pilnīgāku informāciju, lai atbildīgās iestādes to varētu pārbaudīt un atbilstoši rīkoties. Ekonomikas ministrija, ņemot vērā arī sadaļā „Ziņo par pārkāpumiem būvniecībā” iesniegto informāciju, veidos riskanto sabiedrisko ēku sarakstu, kurās būs jāveic ārkārtas neatkarīgas ekspertīzes, lai pārliecinātos par to drošību.”

 Valsts kancelejas jau iepriekš uzsvērusi, ka viena no valsts pārvaldes prioritātēm ir uzlabot valsts pārvaldes procesus ciešā sadarbībā ar iedzīvotājiem, uzņēmējiem un NVO. Iniciatīva „Mazinām slogu kopā!” ir viens no mehānismiem uz rezultātu orientētas sadarbības sekmēšanai, un tā ietvaros jau saņemti vairāk kā 220 uzņēmēju, NVO un iedzīvotāju jautājumi un priekšlikumi. Interneta vietne ir speciāli izveidota ar nolūku sadarbībā ar sabiedrību identificēt problēmas un Valsts kancelejai sadarbībā ar citām iestādēm kopā izvērtēt saņemtos priekšlikumus to risināšanai.