„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
nedaudz mākoņains

Starptautiskais folkloras festivāls būs veltīts Sveču dienai

Daugavpils starptautiskais folkloras festivāls 31.janvārī un 1.februārī piedāvā noskatīties vairākus koncertus, iesaistīties meistarklasēs, meistardarbnīcās un dančos. Šogad festivāls ir veltīts Sveču dienai, rīkotāji cels laukā no pūra lādes un parādīs, kā gatavoties un kā svinēt šos senos svētkus.

Folkloras festivāli ziemā pieskandina Daugavpili jau kopš 1995.gada, kad notika pirmais starptautiskais masku tradīciju festivāls. Šai tēmai – maskošanās tradīciju atklāšanai – festivāls bijis veltīts jau deviņas reizes, stāsta Daugavpils Kultūras pārvaldes vecākā kultūras pasākumu organizatore Sarmīte Teivāne. „Pamazām šī tradīcija ieviesās citur Latvijā, sākās citi masku festivāli. Uzskatām, ka deviņu gadu laikā Daugavpilī šī tradīcija ir apgūta, tāpēc turpmāk ik gadu folkloras festivālā izzināsim kādu citu tradicionālās kultūras sastāvdaļu. Šogad tā ir Sveču diena, jo sakrīt datumi. Tautas tradīcijās Sveču diena ir plaši aprakstīta, tomēr šobrīd tā ir maz pazīstama,” festivāla ideju skaidro S.Teivāne. Arī bez maskošanās Daugavpils nepaliks, jo 1.martā svinēs Masļeņicu.

Arī S.Teivānes vadītajai folkloras kopai „Svātra” šis festivāls būs nozīmīgs, jo kolektīvs svinēs savas darbības 20 gadu jubileju – pēc noslēguma koncerta jautrā gaisotnē draugu, kolēģu un atbalstītāju lokā.

Visu rakstu lasiet 31.janvāra numurā.