„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+4.8 °C
apmācies

Ministrija cīnās par dūmos kūpinātu produkciju

Gada sākumā informatīvo telpu satricināja ziņa, ka kūpinājumu cienītājiem būs jāaizmirst par dažām gastronomiskām baudām. No 2014. gada 1. septembra stāsies spēkā jauni ES ražošanas noteikumi, saskaņā ar kuriem no letēm var pazust kūpinātas desas, gaļa, speķis un zivis.

Patiesībā noteikumos nav tieši noteikta nepieciešamība aizliegt gaļas un zivju produktus, kas iegūti, kūpinot tos ar koksnes dūmiem. Runa ir par benzopirēna pieļaujamās normas samazināšanu.

Par benzopirēnu plaša sabiedrība uzzināja saistībā ar šprotēm. 2010. gadā ES nolēma pieļaujamo daudzumu (5 mg/kg) samazināt divkārtīgi. Taču Latvijas ražotājiem savu normu izdevās nosargāt, pārliecinot ES ierēdņus, ka tieši šāds benzopirēna saturs nodrošina šprotēm vajadzīgo garšu, aromātu un krāsu. Tas bija izņēmums. Zemkopības ministrijas preses relīzē ir piezīme, ka regula par kūpinājumiem neattiecas uz šprotēm.

Sakarā ar to radās ideja, ka noteiktiem produktiem jāpiešķir nacionālā produkta statuss, tādējādi saglabājot kūpinātu gaļu.

Taču skaidrības joprojām nav – vai kūpināta gaļa arī turpmāk būs veikalu plauktos, vai arī paliks mājsaimniecību ziņā. Skaidru atbildi pagaidām neviens nesniedz.

Zemkopības ministrijas preses dienests ziņo, ka ministrija izskata radušos situāciju. Jau notikušas vairākas tikšanās ar ražotājiem, kurās tika uzklausīti viņu iebildumi un priekšlikumi.

Visu rakstu lasiet 7.februāra numurā.