„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.8 °C
apmācies

Skatāma izstāde par Pirmo pasaules karu

Krievu namā atklāta unikāla ekspozīcija „Dvinska Pirmā pasaules kara laikā”, kas veltīta 100 gadskārtai, kopš sākās viens no skumjākajiem un traģiskākajiem periodiem Eiropas XX gadsimta vēsturē. Kara laikā aizgāja bojā 17 miljoni cilvēku.

Vēsturnieki un zinātnieki līdz pat šim laikam strīdas par tā laika notikumiem, pēc gadsimta notikumu hronikā vēl ir daudz baltu plankumu, bet laikabiedriem ir svarīgs kas cits – saglabāt toreiz kritušo karavīru piemiņu, stāstīt par varoņdarbiem jaunajai paaudzei.

Daugavpils un Rēzeknes bīskaps Aleksandrs pastāstīja, ka pirms kara Dvinskā (tā Daugavpili sauca līdz 1920.gadam) bija izvietots liels garnizons. Tā vajadzībām uzbūvēja Borisa un Gļeba katedrāli, kur pašlaik glabājas divas toreizējo kareivju ikonas. Daudzi pilsētas dievnami kara laikā cieta, tika sagrauti, mūsdienās dažu dievnamu atrašanās vieta nav zināma.

Visu rakstu lasiet 11.janvāra numurā.

Komentāri

13.02.2014 16:31
koko
labais