„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+3.2 °C
apmācies

Daugavpilī notiks pārrobežu mācības naftas piesārņojuma Daugavā likvidēšanā

Šodien, 13.februārī, plkst. 10.00, Daugavpilī, Daugavas upes akvatorijā pie Vaļņu un Cietokšņa ielas krustojuma, tiks rīkotas praktiskās mācības, kurās piedalīsies Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Latgales reģiona brigādes, Lietuvas Republikas Utenas apgabala, Baltkrievijas Ārkārtējo situāciju ministrijas Vitebskas apgabala ugunsdzēsēji glābēji un Baltkrievijas Ārkārtējo situāciju ministrijas Republikas speciālo uzdevumu vienība. Mācības norisināsies Eiropas Savienības Latvijas-Lietuvas-Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas projekta „Vienotās reaģēšanas sistēmas izveidošana ķīmisko vielu un naftas produktu noplūžu likvidācijai Daugavā ziemas periodā” (turpmāk -Projekts) ietvaros. Pēc praktiskajām mācībām notiks projekta ietvaros iegādātās tehnikas demonstrācija. Savukārt plkst. 14.00, viesnīcā “Hotel Dinaburg”, Dobeles ielā 39, Daugavpilī notiks preses konference. Žurnālisti un visi interesenti laipni aicināti!

 Pēc mācību scenārija ir paredzēts, ka no naftas pārstrādes rūpnīcas Baltkrievijā Daugavas upē noplūst naftas produkti, kas virzās arī uz Latvijas teritoriju. Iedzīvotāji Daugavā pamana lielu naftas plankumu, kurš straumes ietekmē tuvojas pilsētai. Uz notikuma vietu dodas VUGD Daugavpils daļas ugunsdzēsēji glābēji ar tehniku. Lai veiktu noplūdes ierobežošanu un likvidēšanu, tiks uzstādītas norobežojošās bonas, naftas produktu savākšanas aprīkojums un sagatavota vieta savākto naftas produktu pagaidu uzglabāšanai. Iedzīvotājiem nav pamata satraukumam, jo nekādas bīstamas vielas mācībās netiks izmantotas.

 Savukārt vakar, 12.februārī, notika gatavošanās praktiskajām mācībām un darba grupas seminārs par Projekta īstenošanas gaitu.

Projekta mērķis ir palielināt ekoloģiskās drošības līmeni reģionā, izveidojot efektīvu sistēmu reaģēšanai uz naftas un ķīmisko vielu izplūdumiem.

Projekta ietvaros tika uzlabots iesaistīto dienestu materiāli tehniskais nodrošinājums cīņai ar naftas un ķīmisko vielu izplūdumiem (īpaši ziemas laikā), uzlabotas operatīvo dienestu personālsastāva zināšanas un iemaņas, izpētītas projekta partneru esošās sistēmas ārkārtējo situāciju gatavības un reaģēšanas jomā un sniegti priekšlikumi to uzlabošanai.

 Uzlabojot materiāli-tehnisko nodrošinājumu, VUGD projekta ietvaros iepirka 6x6 konteinervedēju aprīkojuma transportēšanai, konteineru ar aprīkojumu naftas noplūžu un ķīmiskā piesārņojuma likvidācijai, konteineri-ūdenstilpni ar ugunsdzēsības sūkni, kuteri uz gaisa spilvena izlūkošanas veikšanai un bonu uzstādīšanai. Šī tehnika pēc iegādes atrodas VUGD Latgales reģiona struktūrvienībās un tiks izmantota ķīmisko vielu un naftas produktu noplūžu likvidācijai.

 Projekta kopējais finansējums ir 979 081,36,- EUR. Projekta realizācijas laiks ir no 2012. gada 20. februāra līdz 2014. gada 19. februārim.