„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.7 °C
apmācies

Lietuvā un Polijā – Āfrikas cūku mēris, Latvija pamirst gaidās

Āfrikas cūku mēris ir reģistrēts Lietuvā, Alītas rajonā. Infekcija tika konstatēta divām nomedītām mežacūkām, un 24. janvārī Lietuvas kolēģi par to un veiktajiem profilakses pasākumiem ziņoja saviem Latvijas kolēģiem. Arī Polijā 18.februārī pierobežā, 900 metrus no robežas ar Baltkrieviju, Podļaskas provincē, mežacūkai apstiprināta Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusa klātbūtne.

Valsts dienesti sāka rīkoties, lai ar šo slimību netiktu inficētas Latvijas cūkas. Kompetentas iestādes kopīgā diskusijā pieņēma galveno lēmumu, kas ļaus reāli ierobežot mēra izplatību, -- samazināt mežacūku populāciju. Neapšaubāmi, cūku fermas var apsargāt, kontrolēt, bet tamlīdzīga savvaļas dzīvnieku kontrole nav iespējams.

Višķu pagastā, uzņēmumā „Latgales bekons”, atrodas viena no lielākajām Latgales fermām – tajā tiek turētas 6500 cūkas. Uzņēmuma valdes locekle Anna Tenisa pastāstīja, ka sanitārie pasākumi tika veikti jau ilgi līdz pirmajiem fiksētajiem cūku mēra gadījumiem Lietuvā: „Pirms dažiem gadiem pirmie gadījumi tika konstatēti Krievijā. Pērn bija uzliesmojums Baltkrievijā. Mēs atrodamies pierobežas zonā, tāpēc sākām rīkoties jau tad, kad tika fiksēti pirmie gadījumi, veicot preventīvus drošības pasākumus. Jaunie Āfrikas cūku mēra uzliesmojumi Lietuvā rada satraukumu, bet vairāk mēs neko nespējam izdarīt. Saspringtā situācijā esam jau vairākus gadus un ceram, ka Lietuva izdarīs visu iespējamo, lai slimības izplatību samazinās līdz minimumam.”

Visu rakstu lasiet 21.februāra numurā.