„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Pasniegtas Latgaliešu kultūras Gada balvas "Boņuks"

Godinot labākos veikumus latgaliešu kultūras dzīves uzturēšanā un bagātināšanā 2013. gadā, 24. februāra vakarā Latgales vēstniecībā GORS pasniegtas Latgaliešu kultūras Gada balvas „Boņuks 2013” statuetes 19 nominācijās, informēja Latgales vēstniecības GORS Mārketinga nodaļas vadītāja Aija Eriņa.

 

Nominācijā „Labākais sniegums dzejā” ar „Boņuka” balvu novērtēta Inetas Atpiles-Juganes dzeja latgaliešu valodā. Balvu par labāko prozas darbu saņēma Guntix nu Vertukšņis par stāstu „Reits mežā”. Savukārt par labāko izdevumu/grāmatu pagājušajā gadā atzīta Latgales lingvoteritoriālā vārdnīca.

 

Nominācijā „Labākais sniegums alternatīvajā mūzikā” apbalvots projekts „Kapļi” un albums „Prauda par Madaļi”. Nominācijā „Labākais sniegums akadēmiskajā mūzikā” godināts komponistes Ilonas Rupaines veikums - skaņdarbi, kas izskanēja XXV Vispārējo Dziesmu un XV Deju svētku noslēguma koncertā. Nominācijā „Labākais sniegums tautas mūzikā” balvu saņēma DJ Monsta un Biruta Ozoliņa par albumu „Sauli sēju”. Savukārt par gada debiju mūzikā „Boņuka” balva pasniegta grupai „ZePikniks”. Atsaucoties uz Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības sniegtajiem datiem, par gada spēlētāko dziesmu nosaukta Alda Kises dziesma „Strūga”. Par gada labāko mūzikas video atzīts dueta „Poparts” videoklips „Muna sirds”. Nominācijā „Labākais sniegums pop/rok mūzikā” balva pasniegta grupai „Bez PVN” un albumam „Reits”.

 

Balva par latgaliešu valodas popularizēšanu pasniegta Latvijas Radio pirmās programmas raidījumam „Kolnasāta” un tā veidotājiem. Par gada saimnieku atzīts jaunais uzņēmējs Valters Murāns, kurš Rēzeknē saimnieko kafejnīcā un kultūras pasākumu norises vietā „Ausmeņa kebabs”. Dāsnākais latgaliešu kultūras atbalstītājs pagājušajā gadā bijis uzņēmējs Jānis Blaževičs, kurš jau daudzus gadus atbalsta latgaliešu grāmatu izdošanu.

 

Par gada sniegumu vizuālajā mākslā balva pasniegta fotogrāfam Mārim Maskalānam par projektu „Nagļi. LV 4631”. Par gada labāko sniegumu skatuves mākslā atzīts uzvedums-dziesmu spēle „Ķēniņmeita. Latgales pasaka”. Nominācijā „Labākais sniegums audiovizuālajā mākslā” balva pasniegta Latvijas Televīzijas pirmā kanāla dokumentālajam filmu ciklam „Cytaidi latviskais” un tā veidotājiem. Par gada cilvēku kultūrā pagājušajā gadā atzīta dziedātāja un vokālā pedagoģe Guntra Kuzmina. Savukārt par gada notikumu latgaliešu kultūrā 2013. gadā atzīta Latgales vēstniecības GORS atklāšana.

 

Balvu par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūrā no filmas „Cylvāka bārns” režisora Jāņa Streiča rokām saņēma kordiriģente un mūzikas pedagoģe Terēzija Broka.