„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+4.0 °C
apmācies

Latgaliešu folkroka grupas „Green Novice” debijas albūma prezentācija Preiļos un tūres koncerti Latvijā

8.martā Preiļu kultūras namā grupa Green Novice prezentēja savu jauno albūmu "Padebeši". Green Novice izveidota tālajā 2000.gadā Preiļos, bet patstāvīgā un nemainīgā sastāvā grupa spēlē no 2007. gada janvāra. Kā visas jaunās grupas Green Novice sāka ar populāro grupu dziesmu atskaņojumiem (kaveriem), kamēr noformējās grupas skanējuma stils un skatuves veidols. Šodien Green Novice spēlē folkmetāla stilā, kuras spilgtākais pārstāvis Latvijas mūzikā ir grupa „Skyforger”, bet Green Novice galvenā atšķirība ir tā, ka viņi dzied latgaliešu valodā. Dziesmu autori ir viņi paši, rakstot mūziku un vārdus, iedvesmojoties no latgaliešu tautas kultūras un tautasdziesmām. Grupas sastāvs ir sekojošs: Alvis Bernāns - ģitāra, vokāls; Zigmunds Čeksis – ģitāra; Vitālijs Piskunovs – bass; Valdis Metlāns - bungas. Divi no grupas dalībniekiem ir dzimuši, auguši un mācījušies Preiļos. Bet šobrīd visi grupas dalībnieki strādā, dzīvo un brīvajos brīžos muzicē Rīgā. Alvis strādā P. Stradiņa klīnikā par medicīnas fiziķi. Zigmunds strādā informācijas tehnoloģiju jomā, nodarbojas ar DTP (desktop publishing). Valdis ir būvinženieris un Vitālijs strādā par optometristu. Bet puiši visu savu brīvo laiku velta galvenajai dzīves kaislībai – mūzikai.

Albums „Padebeši” , kura prezentācijas pasākums – koncerts norisinājās Preiļos 8.martā, ir sen izlolots grupas debijas albūms. Prezentācijas koncertā piedalījās arī vairākas Latvijā pazīstamas latgaliešu grupas - Bez PVN, Dabasu Durovys, Rikši un Kroma kolna broliste. Viena no pasākuma apmeklētājām koncerta noslēgumā teica: "Šis laikam ir bijis interesantākais šovs jaunatnei kultūras namā kopš Mis un Misters Preiļi 1999. gadā"

Grupa savu iespēju robežās koncertē gan Latvijā, gan ārzemēs. Pēdējais lielais koncerts bija Lietuvā Zarasai festivālā "Menuo Juodaragis" pagājuša gada rudenī. Ja 8.martā esat palaiduši garām grupas „Green Novice” un draugu koncertu Preiļos, tad jums vēl ir iespēja izbaudīt latgaliešu folkroku grupas Green Novice tūres ietvaros 14. martā Jelgavā klubā „Melno Cepurīšu balerija”, 15. martā Daugavpilī klubā „Artilērijas pagrabi” un 22.martā Valkā klubā „309. kabinets”