„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+7.2 °C
apmācies

Advokāts palīdz tikt skaidrībā arī bezizejas situācijās

Atzīmējot Advokatūras dienu, šonedēļ aptuveni 125 advokātu birojos strādājoši un individuāli praktizējoši zvērināti advokāti un viņu palīgi visā Latvijā sniedza bezmaksas juridiskās konsultācijas visdažādākajos jautājumos. Šogad pirmo reizi advokāti konsultē tādās tiesību jomās kā goda un cieņas aizsardzība, medicīnas tiesības, veselībai nodarītā kaitējuma atlīdzinājums, tiesiskās aizsardzības process, kā arī par sūdzību iesniegšanu Satversmes tiesā un Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Jau ceturto gadu šajās dienās bezmaksas konsultācijas sniedz arī Daugavpils zvērinātā advokāte Valentīna Kepente, konsultējot iedzīvotājus civiltiesību, administratīvo tiesību, krimināltiesību un maksātnespējas procesa jomā. Advokāte atzīst, ka iespēja šādi palīdzēt iedzīvotājiem viņai sniedzot lielu gandarījumu.

Ar katru gadu interese par iespēju saņemt konsultāciju pieaug. Advokāte šo nedēļu gandrīz pilnībā veltījusi bezmaksas konsultāciju sniegšanai, sniedzot juridisku palīdzību vismaz 20 cilvēkiem. V. Kepente atzīst, ka cilvēki interesējas galvenokārt par mantojuma un nekustamā īpašuma lietām, mazāk par krimināllietām. Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, cilvēki lūdz palīdzību iepriekš pieļautu kļūdu novēršanā, piemēram, nekustamā īpašuma jautājumos. Spilgts piemērs esot lietas, kad vecāki bērniem uzdāvina savu īpašumu, bet piemirst uzreiz fiksēt dāvinājuma līgumā apgrūtinājumu, proti, iespēju pašam uzturēties šajā īpašumā līdz savai nāvei. Cilvēki interesējas arī par maksātnespējas procesa jautājumiem, piemēram, attiecībā uz parādiem, ko piedzen kreditori, un par iespēju ar maksātnespējas procesa palīdzību atbrīvoties no saistībām, kurām ir iestājies izpildes termiņš. Bieži tiekot jautāts par bērnu uzturlīdzekļu piedziņu, kā rīkoties, ja netiek pildīts tiesas lēmums un kā saņemt vismaz uzturlīdzekļus valsts noteiktajā apjomā.

Visu rakstu lasiet 14.marta numurā.