„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+3.5 °C
apmācies

Ziemāji Latgalē pamazām atgūstas

Iestājoties siltākam laikam, atsākusies ziemāju veģetācija, tāpēc zemnieki pašlaik var izvērtēt savu sējumu stāvokli un lemt, kā rīkoties tālāk.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) veiktais ziemāju stāvokļa apsekojums Latvijā liecina, ka vissliktākā situācija ir Zemgalē, kur nāksies pārsēt līdz pat 80% no graudaugu sējumiem, bet Latgalē sējumi esot cietuši vismazāk.

LLKC Daugavpils konsultāciju biroja vadītājs Guntars Melnis atzīst, ka vislielākie zaudējumi ir zemniekiem, kas sasējuši dienvidu šķirņu ziemas kviešus, piemēram, Vācijas, Francijas vai Dānijas šķirnes, jo tās kailsalu pārcietušas vissliktāk un visticamāk, ka būs jāpārsēj 50 līdz 70% platību. Turpretī vietējās šķirnes esot izrādījušās daudz izturīgākas. Arī ziemas rapsis izskatoties paplucis, tomēr prognozes liecinot, ka lielas platības pārsēt nebūs nepieciešams. Rapša ziemcietību ietekmējot zemes reljefs, visvairāk tas cietis zemākās vietās, kur sliktāk darbojušās meliorācijas sistēmas un ilgi stāvējis ūdens. Salīdzinot ar graudaugu sējumiem, rapša platības Latgalē esot nelielas.

Visu rakstu lasiet 28.marta numurā.