„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+0.0 °C
neliels sniegs

Audžuģimenēm ir vajadzīgs pašvaldības atbalsts

Janvārī Latvijā sākās projekta „Atbalsta sistēma Latvijas audžuģimenēm, adoptētājiem, aizbildņiem un viesģimenēm”, ko īsteno Sociālo pakalpojumu aģentūra un Norvēģijas finanšu instruments. Lai apspriestu projekta mērķus un detaļas, Daugavpils novada domē tikās projekta vadītāji, audžuģimeņu reģionālie koordinatori un sadarbības partneri.

Projekta vadītāja Rīgā Ārija Mortukāne pastāstīja, ka pašlaik Latvijā ir 590 audžuģimenes, kurās dzīvo vairāk nekā 1250 bērni. Saskaņā ar Sociālo pakalpojumu aģentūras datiem, vairāk nekā 50% bērnu, kuri atrodas audžuģimenē vai aizbildnībā, ir piedzimuši ģimenēs, kur vecāki paši uzauguši internātos vai audžuģimenēs. Jāatzīmē, ka Latvijas kartē ir reģioni, kur vispār nav audžuģimeņu, un ir vairāki reģioni, kur ir vairāk nekā 30 un 50 šādas ģimenes. Piemēram, Rīgā ir 56 audžuģimenes, Kandavā – 87. Daugavpils novads atrodas grupā „10—20”.

Kas ir audžuģimene? Kā atzīmēja Ārija Mortukāne, diemžēl, ne tikai sabiedrībā, bet arī Latvijas sociālajā dienestā ir izveidojies priekšstats, ka audžuģimene nav nekas vairāk kā klients, lai gan s tā nav, pieejai šādām ģimenēm un to atbalstam ir jābūt citādam.

Visu rakstu lasiet 4.aprīļa numurā.