„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 17. aprīlis
Trešdiena
Rūdis, Rūdolfs, Viviāna
+4.2 °C
apmācies

Vijoles pavadījumā tapa tatarons un spalvainās kļockas

Ambeļu pagasta tradīciju mājā „Ambeļu skreine” sestdien skanēja vijole, bet uz malkas plīts tapa gardi gavēņa ēdieni. Visā Latvijā trīs dienas norisinājās jau par tradīciju kļuvušais pasākums „Satiec savu meistaru!”, kura laikā ikviens tika aicināts apmeklēt meistardarbnīcas un apgūt dažādas prasmes.

Šoreiz biedrība „Kulturys studeja Speiga” uzaicināja divas prasmīgas saimnieces no Vārkavas - Broņislavu Gavari un Astrīdu Dambīti - mācīt gatavot gavēņa ēdienus. Savukārt, pieredzes bagātā vijolniece un folkloras ansambļa „Rūžeņa” vadītāja Inga Zeile bērniem palīdzēja apgūt pirmās iemaņas tradicionālajā vijoles spēlē.

Abas saimnieces gatavoja visdažādākos gavēņa ēdienus, iesaistot šajā procesā arī klātesošos. Galdā tika likti skābi kāposti, vārīti kartupeļi ar sīpoliem un linu eļļu, siļķe un īpašie Broņislavas ēdieni - spalvainās kartupeļu kļockas, saldais pirmpiena ēdiens tatarons un rupjmaizes ēdiens ramans, ko citviet pazīst arī kā murcovku. Uz malkas pavarda katlā vārījās miežu un kartupeļu putra, pannā čurkstēja pupu kotletes. Viesi no Ogres – māsas Mārīte un Ināra cienāja ar pašceptu maizi, kaņepju sviestu un saldētām cukurotām lācenēm.

Gavēņa ēdieni no Broņislavas Gavares pūra lādes

Pupu kotletes

Tās pagatavo no vārītām pupiņām un kartupeļiem vienādā proporcijā, ko samaļ kopā ar sīpolu un pāris ķiploka daivām, pievieno 4 olas, 2 ēdamkarotes vārītas auzu pārslu putras un pāris saujas miltu, sāli pēc garšas. Pannā uzkarsētās taukvielās ar karoti liek nelielas masas piciņas, veidojot kotletes, ko cep no abām pusēm zeltainas. Saimniece pamāca, ka citā laikā, nevis gavēnī, kartupeļu vietā var izmantot gaļu.

Spalvainās kļockas

Kļockas pagatavo no svaigiem kartupeļiem, kurus sarīvē uz smalkās rīves, nospiež lieko šķidrumu, cieti pievieno masai, piemaisa klāt olu un sāli. Veido mazas bumbiņas, ko vāra sālsūdenī gatavas. Pasniedz ar sviestu un pienu. Vāroties kļockas nedaudz pajūk un izskatās pūkainas, tāpēc tikušas pie šāda nosaukuma.

Miežu un kartupeļu biezputra

Katlā sālsūdenī liek vārīties gabaliņos sagrieztus kartupeļus, pievieno miežu putraimus. Vāra, kamēr putraimi mīksti.

Ramans

Pagatavo no rudzu maizes, ko sagriež kubiciņos, pievieno sasmalcinātu sīpolu, sāli, piparus un samaisa ar linu eļļu.

Tatarons

Šo ēdienu gatavo no govs pirmpiena, ko samaisa ar cukuru un nedaudz kanēļa. Pienu lej ugunsdrošā traukā un cep krāsnī, līdz tas sarecējis un izveidojusies brūna garoziņa.

Visu rakstu lasiet 11.aprīļa numurā.