„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+4.1 °C
daļēji mākoņains

Mākslas centra dzimšanas dienā satikās Rotko un Šagāls

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra darbinieki gada laikā varēja pārbaudīt savus spēkus – vai varēs sasniegt pirms atklāšanas uzstādīto latiņu, vai attaisnos pilsētas un valsts cerības, vai atspēkos skeptiskās prognozes.

Tieši gadu pēc centra atklāšanas tā kolektīvs ar pārliecību var teikt, ka viņi godam ir izturējuši šo „eksāmenu” – centrs sacēla lielu troksni vārda labā nozīmē, kļuva pazīstams ne tikai Latvijā, bet arī citur Eiropā, šurp nāk gan vietējie iedzīvotāji, gan brauc tūristi no dažādām valstīm. Gada laikā centru ir apmeklējusi 90 000 cilvēku. Pirmajā Marka Rotko centra dzimšanas dienā saņemts milzums apsveikumu un arī pats centrs sagatavoja virkni dāvanu saviem apmeklētājiem. Tika atklātas vairākas jaunas izstādes, no kurām galvenā bija pasaulē pazīstamā mākslinieka Marka Šagāla darbu ekspozīcija. Lai arī attālums līdz Baltkrievijas pilsētai Vitebskai nav tik liels, mākslinieka darbi no viņa mājas -muzeja līdz Daugavpilij ceļoja diezgan ilgi, tika paveikts liels darbs. Izstādes kuratore Daugavpilī, Marka Šagāla mājas-muzeja Vitebskā vadītāja Ludmila Hmeļņicka nosauca Rotko centru par pilsētvides iestādi, kurai Daugavpils dzīvē būs ļoti svarīga loma. Uz viņas lekciju par Marku Šagālu „Es skatos uz tevi, mana pilsēta…” sanāca vietējie mākslinieki, mākslas speciālisti, pasniedzēji un citi interesenti.

Dzimšanas dienā 24.aprīlī Marka Rotko centrs bija apmeklētāju pārpildīts. „Latgales Laiks” satika daudzus daugavpiliešus, kuri bija atnākuši pirmo reizi, bet daudzi - otro un trešo. Bija daudz ārzemnieku. Šajā dienā ieeja centrā bija bezmaksas, vajadzēja vien atnest līdzi krāsu zīmuļus. Suvenīru nodaļas pārdevēja Diāna pastāstīja, ka apmeklētāji labprāt pērk lietiņas ar Rotko simboliku, tieši pirms dzimšanas dienas nāca klajā jauni suvenīri, piemēram, ļoti populārs kļuvis sienas pulkstenis.

Visu rakstu lasiet 30.aprīļa numurā.