„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
neliels lietus

Daudzi vēl nesaprot, ka piemēslot apkārtni nav glīti

Šogad Latvijā Lielajā talkā piedalījās vairāk nekā 160 000 cilvēku, tostarp Daugavpilī - ap 4000, Daugavpils novadā – ap 3000.

Daugavpilī talka noritēja 75 vietās, pastāstīja Daugavpils domes komunālās saimniecības inženieris un Lielās talkas koordinators Kaspars Laizāns. Ļoti kārtīgi darbu veica skolēni, kas talkoja jau piektdien.

Pavisam tika savāktas ap 48,25 tonnām atkritumu. Talcinieki atrada gan kāda izmestas mēbeles, gan santehniku un sadzīves tehniku. Piemēram, Limbažos, stādot ozolu birzi , tika atrasta 20 latu banknote, Dagdā – akordeons, Liepājā pie Beberliņu ezera - neatvērta spirtota dzēriena pudele.

Lielās talka jau sen vairs nav tikai atkritumu vākšana vien. Piemēram, Daugavpils domes darbinieki cietoksnī izzāģēja vecos krūmus un aizvāca lielgabarīta atkritumus. Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta darbinieki ne tikai vāca atkritumus, bet Cēsu ielas rajonā uzstādīja arī informatīvu stendu, kas stāsta par šobrīd vairs neeksistējošās cietokšņa otrās redutes atrašanās vietu un nozīmi.

Apsekojot talkai pieteiktās teritorijas, komunālās saimniecības pārvaldes darbinieki pamanīja arī aizdegušos atkritumus vasarnīcu rajonā un nekavējoties izsauca ugunsdzēsības un glābšanas dienestu.

Daugavpils novada teritorijā bija pieteiktas 26 talkošanas vietas un savākti ap 3000 maisu atkritumu, pastāstīja dabas parka „Daugavas loki” vadītājs un Lielās talkas koordinators Jānis Silovs. „ Pārsvarā tika atrasti sadzīves atkritumi: pudeles, iepakojums, papīri, lupatas, stikli u.c. Bija arī liela izmēra atkritumu. Nesaprotu, kāpēc cilvēks var atbraukt atpūsties ar lieliem pārtikas un dzeramā saiņiem, bet nevar aizbraukt ar atkritumu maisu, lai to izmestu konteinerā? Daudz sadzīves atkritumu bija tieši atpūtas vietās, kā arī ūdenstilpņu krastos,” pastāstīja J. Silovs.

Arī „Latgales Laika” darbinieki piedalījās talkā Daugavas krastā, netālu no Kraujas Naujenes pagastā. Pašvaldība nodrošināja ar visu talkai nepieciešamo. Četri pieaugušie un divi bērni savāca 25 maisus atkritumu. No „atradumiem” var nosaukt piepūšamo laivu, izjauktu automašīnu, pudeļu plosta paliekas un kāda Robinsona vēstuli pudelē, kuru, diemžēl, izlasīt vairs nevarēja.