„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.3 °C
apmācies

Daugavpilī taps piemineklis Latvijas simtgadei

Latvijas 100 gadu jubilejā Daugavpils pilsētas un Daugavpils novada dome nolēmušas sarūpēt kopīgu dāvanu –pieminekli. Šai nolūkā jau pērn tika nodibināta biedrība „Latvijai – 100”, kas uzņemsies visus organizatoriskos jautājumus un arī centīsies piesaistīt finansējumu ieceres realizēšanai.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis pastāstīja, ka abas pašvaldības lēmušas par labu pieminekļa izveidei, kas būtu laba dāvana gan valstij, gan pilsētai, jo pagaidām Daugavpilī pat nav tādas vietas, kur valsts svētkos nolikt ziedus.

Kā potenciālā pieminekļa uzstādīšanas vieta tiek minēts Vienības laukums, kas pagaidām izskatās diezgan patukšs, atzīst J. Dukšinskis. Kāds tieši izskatīsies piemineklis, to varētu lemt arī paši iedzīvotāji, kuru priekšlikumus biedrība labprāt uzklausīs. Balstoties uz iedzīvotāju idejām, vēlāk tiks izsludināts arī konkurss tēlniekiem, kas veidos pieminekļu skices. Piedalīties projektā tiks aicināti mākslinieki no visas Latvijas, jo tas valsts mēroga notikums. J. Dukšinskis cer, ka uz rudens pusi jau būs skaidrība ar pieminekļa idejām un varēs izsludināt konkursu.

Lai biedrība pēc iespējas ātrāk varētu ķerties pie darba, pirms nedēļas tika izveidota tās valde, kuras sastāvā iekļauti pārstāvji no pilsētas un novada domes, nacionālajām biedrībām, muzeja, DU u.c. speciālisti. Pagaidām vadīt biedrības valdi uzticēts Latviešu biedrības pārstāvei Genovefai Barkovskai. Atbilstoši statūtiem biedrība var iesaistīties arī citās aktivitātēs, piedalīties paša pasākumu plāna izveidē, meklēt finansējuma avotus u.tt. Vai biedrība turpinās pastāvēt arī pēc idejas realizācijas, to rādīšot laiks.

Projektu daļēji paredzēts finansēt no abu pašvaldību budžeta, piesaistīt dažādu fondu un projektu līdzekļus, kā arī ziedojumus.

Latvijas 100 gadu jubileja tiks svinēta 2018. gadā, tāpēc vēl ir četri gadi laika idejas īstenošanai. J. Dukšinskis atzīst, ka laiks skrien ļoti ātri, tāpēc rīkoties uzsākuši savlaicīgi, lai visu pagūtu. Plānotais pieminekļa atklāšanas laiks ir 2018. gada 18. novembris.