„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

Eglainē gatavojas Vecā Stendera jubilejas svinībām

Pirms 300 gadiem kādreizējā Lašu pagastā dzimis latviešu laicīgās rakstniecības dibinātājs, latviešu valodas vārdnīcas autors, apgaismības laikmeta vācbaltiešu luterāņu teologs un izgudrotājs, mācītājs Gothards Frīdrihs Stenders, saukts par Veco Stenderu.

Pirms vairāk nekā 20 gadiem Eglaines aktīvā skolotāja Olga Spūle uzgājusi Vācijā Stendera pēctečus un izveidojusi viņam veltītu muzeju, kurā ir savākti seni sadzīves priekšmeti un citas laikmeta liecības.

Muzeja vadītāja Ligita Petuhova stāsta, ka Stendera dzimtās mājas, kurās viņš pavadījis savas dzīves pirmos 16 gadus, nodegušas līdz ar visām viņa laika mantām un mēbelēm, bet 1924. gadā tās vietā uzcelta neliela muižas māja, kuras daļā ir izveidota ekspozīcija, bet otrā mājas pusē ir ierīkoti trīs dzīvokļi. Blakus muzejam savulaik iemītnieki sev sabūvējuši malkas šķūnīšus, kurus jau sagrāvis laika zobs, bojājot kopējo ainavu, taču īpašnieki par tiem pagaidām neliekas zinis. Ligita cer, ka tuvākā laikā izdosies gruvešus novākt un sakopt teritoriju.

Tā kā jau trešo gadu Eglainē notiek garīgās mūzikas koncerti, arī šovasar Stendera jubilejai veltītajā dievkalpojumā luterāņu dievnamā notiks koncerts, uz kuru plāno aicināt gospeļkori no Daugavpils. Ligita iecerējusi šoreiz Stenderu parādīt jaunā gaismā, no emocionālās puses, iesaistot dažādos pasākumos jauniešus un vietējos atraktīvos ļaudis.

Visu rakstu lasiet 7.maija numurā.