„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+5.3 °C
apmācies

Krūzītēs krājas ceļojumu atmiņas

Dodoties ceļojumā, ikviens kaut ko atved mājās piemiņai, piemēram, magnētiņu vai kādu suvenīru. Dagdas novada pašvaldības kultūras metodiķe Inese Plesņa no braucieniem mājās ved krūzītes, kuras krājas plauktā un nemanot pārtapušas nelielā kolekcijā, kurā ir jau 67 eksponāti. Šogad viņa savu kolekciju piedāvāja aplūkot arī novadniekiem, atklājot Dagdas pilsētas bērnu bibliotēkā savu pirmo izstādi.

Inese rāda kādu palielu plastmasas krūzi ar dubultu dibenu, kurā redzamais šķidrums, krūzi apgāžot, nelīst laukā. Šī krūzīte esot kolekcijas veterāns, kas atceļoja no starptautiskās izstādes „Expo 2000” Hannoveres pilsētā Vācijā pirms 14 gadiem. Ar to arī aizsākās Ineses vaļasprieks. Tai pievienojās krūzītes vēl no 17 dažādām valstīm, tostarp arī no kaimiņvalstīm Lietuvas un Igaunijas, kur gadās būt visbiežāk.

Daudzas krūzītes ir atceļojušas arī no dažādām Latvijas vietām, tostarp ir krūzītes arī ar Dagdas uzrakstu un arī vides un kultūras centra „Ķepa” dāvātā krūzīte par Ķepovas pagasta pārvaldes vadīšanu divu gadu garumā.

Vismīļākā Inesei ir Čehijas slavenajā termālo avotu kūrortā Karlovi Vari iegādātā krūzīte ar snīpīti, kas domāta minerālūdens baudīšanai, kā arī no Igaunijas pārvestā koka krūzīte. Vismazākais eksponāts kolekcijā ir no Slovēnijas atceļojusī krūzīte ar Ineses horoskopa zīmi – Mežāzi uz sāna.

Visu rakstu lasiet 9.maija numurā.