„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
daži mākoņi

Salnas un lietavas pārsvarā ir saudzējušas laukus

Maija salnas un lietavas ir saudzējušas laukus, atzīst zemnieki.

Dvietes pagasta lauksaimnieks Maigurs Krievāns „Latgales Laikam” pastāstīja, ka, zinot par pavasara salnu niķiem, miežus iesējis vēlāk, savukārt kviešiem salnas nevar nodarīt postu. Daži zemnieki gan esot paziņojuši, ka nelielas miežu platības tomēr būs jāpārsēj. „Lietavas Sēlijā bija tieši laikā, jo zemei vajadzēja mitrumu. Zemgales zemnieki gan sūdzas, ka lauki pludo. Pie mums tagad jābūt nomodā par citu galvassāpi -- kviešiem sāk parādīties plēkšņu plankumainība. Lauki steidzami jāapstrādā ar fungicīdiem,” pastāstīja M. Krievāns.

Nedz salnas, nedz arī lietavas nav nodarījušais kaitējumu Maļinovas zemnieka Valērija Ančevska laukiem. „Dažviet ir parādījušās nelielas peļķes, zem ūdens varētu būt ap 5-10 ha, bet tā ir katru gadu. Mēs šos pleķīšu nepārsējam,” teica saimnieks.

Arī Višķu pagasta lielsaimnieks Aleksandrs Harlamovs priecājas, ka salnas skartie lauki ir atdzimuši, arī lietavu ūdens zemē ir iesūcies vienmērīgi. Turklāt, iestājoties siltam laikam, graudaugu stiebri strauji sāk tiekties augšup.