„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+4.8 °C
apmācies

Ar sešiem ziloņiem vēderā

Sava vectēva dzimtajā pusē Daugavpilī viesojās Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas (LDUSA) valdes priekšsēdētāja, Rīgas Stradiņa Universitātes (RSU) studiju programmas “Uzturs” un ,,Uzturzinātne” vadītāja Lolita Neimane. Viņa piedalījās Daugavpils Medicīnas koledžas rīkotajā starptautiskajā konferencē par veselīga uztura nozīmi bērnu un pusaudžu dzīvē. Pirms ķerties pie bērnu izglītošanas veselīga dzīvesveida jomā, L.Neimane ieteica katram sākt pašam ar sevi.

Diētas ārste atzina, ka neveselīgs uzturs Latvijā ir milzu problēma, vismaz pusei iedzīvotāju ir liekais svars, bet visvairāk viņu satraucot tieši bērnu veselības stāvoklis, jo bieži vien pie viņas uz konsultācijām nākot 10-11 gadus veci pusaudži ar 70 kg svaru. Viņa ir ievērojusi, ka apmēram 30 % vecāku nav īstas izpratnes par viņu bērnu veselības problēmām, viņi nemāca bērniem pareizi un veselīgi ēst, bet rezultātā parādās liekais svars, cukura diabēts. Tā vietā, lai risinātu problēmu, resnīši tiek atbrīvoti no fizkultūras un tiek padarīti vēl vairāk pasīvi.

Mūsdienās cilvēks ir kļuvis par ēdiena vergu, jo ēdiens burtiski nāk cilvēkam virsū – tas ir katrā avīžu kioskā, degvielas uzpildes stacijās, kultūras iestādēs, pasākumos. Daudzi aizraujas ar neveselīgajiem, ātrajiem Rolton makaroniem, ko dietoloģe sauc par „bomzīšu zupiņām”. „Cilvēks savā mūžā apēd aptuveni 30 tonnu pārtikas produktu, kas līdzinās sešu Āfrikas ziloņu svaram, taču ir svarīgi, kas veido šo pārtikas apjomu. Vienmēr jādomā, ko tu ēd,” saka dietoloģe.

Visu rakstu lasiet 6.jūnija numurā.