„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+8.2 °C
apmācies

Lai vasara nepārsteidz: kā karstā laikā parūpēties par sevi, auto un līdzbraucējiem

Sinoptiķi šo vasara sola īpaši karstu – ko tas nozīmē autovadītājiem? Ilgstošs karstums var būt bīstams kā veselībai, tā arī negatīvi ietekmēt automašīnas tehnisko stāvokli. „Statoil Fuel & Retail Latvia” eksperti apkopojuši ieteikumus, ko šoferiem der atcerēties gada siltajā sezonā.

 Saudzējiet savu spēkratu

  1. Pārbaudiet automašīnas tehnisko stāvokli, īpašu uzmanību pievēršot dzesēšanas sistēmai. Pārliecinieties par dzesēšanas šķidruma daudzumu (to var izdarīt ar tvertnē iebūvētā līmeņrāža palīdzību), pretējā gadījumā auto var pārkarst.
  2. Dzesēšanas šķidruma vietā noteikti nelietojiet ūdeni, jo tas nenodrošina mašīnas sūkņa eļļošanu!
  3. Ja ceļā mašīna pārkarst, atrodiet drošu vietu, kur apstāties, un ļaujiet tai atdzist vismaz pusstundu. Nekādā gadījumā uzreiz neatveriet dzēšanas šķidruma tvertni – karstais tvaiks ir bīstams!
  4. Pārbaudiet riepas un spiedienu tajās. Riepas nedrīkst pārpumpēt – karstā laikā gaiss izplešas, un tas var radīt pārāk lielu gaisa spiedienu, kā arī samazināt saķeres laukumu ar ceļu.

 Parūpējieties par pasažieriem

  1. Pirms bērna iesēdināšanas automašīnā, noteikti pārliecinieties, vai sēdeklis un drošības jostas nav pārāk sakarsušas. Nav arī ieteicams sēsties pārāk uzkarsušā vai atdzesētā auto.
  2. Neatstājiet stāvošā un nevēdinātā automašīnā bērnus un dzīvniekus. Sakarsušais salons pavisam neilgā laikā var radīt pārkaršanas risku.
  3. Iegādājieties logā ieliekamos saules aizsargus – tie pasargās pasažierus no tiešiem saules stariem. Pievērsiet uzmanību, vai tie pārāk neaizsedz skatu šoferim.

 Sekojiet līdzi savai pašsajūtai

  1. Vienmēr parūpējieties par pietiekamu dzeramā ūdens daudzumu, īpaši ja ceļā dodaties ar bērniem vai dzīvniekiem.
  2. Neaizmirstiet par kvalitatīvām saulesbrillēm – spilgtā saule var apžilbināt, radot grūtības saskatīt uz ceļa notiekošo.
  3. Ja esat sasvīdis, nebūtu ieteicams automašīnas salonā radīt caurvēju, jo tā iespējams viegli saaukstēties.
  4. Kondicionieri lietojiet prātīgi – neveriet vaļā logus, noregulējiet tā optimālu temperatūru. Gaisa sprauslas pavērsiet tā, lai nepūš tieši sejā.

 Plānojiet braucienu

  1. Automašīnu stāvēšanai vēlams novietot ēnainā vietā, īpaši, ja to paredzēts atstāt ilgāku laiku, pretējā gadījumā salons pārkarsīs.
  2. Ja plānojat braukt garus posmus, sāciet pārbraucienu agrā rītā vai vakarā, kad temperatūra ir zemāka.
  3. Karstā laikā pilsētās pastiprināti veidojas gaisa piesārņojums. Tāpēc ieteicams izvairīties no braukšanas sastrēgumu stundās un dzinēja darbināšanas tukšgaitā.
  4. Atcerieties, ka asfalta segums lielā karstumā var kļūt slidens!