„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.2 °C
apmācies

Daugavpils var lepoties ar savu Baznīckalnu

Latgales centrālā bibliotēka sadarbībz ar draudzēm, muzejiem un privātpersonām ir izveidojusi datu bāzi „Daugavpils Baznīckalns”.

XIX un XX gadsimta mijā Daugavpilī, Jaunbūvē piecpadsmit gadu laikā tika uzcelti četri dievnami, kas pieder dažādām reliģiskām konfesijām. Pirmie pie darba ķērās luterāņi, pēc tam piebiedrojās katoļi, vecticībnieki un pareizticīgie. Neskatoties nelielo attālumu starp dievnamiem, katram no tiem XX gadsimtā bija savs liktenis. Pašlaik Baznīckalns ir kļuvis par vienu no Daugavpils ievērojamākajām vietām

Materiāli par četriem dievnamiem -- Daugavpils Jaunavas Marijas bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīcu, Daugavpils Mārtiņa Lutera katedrāli, Daugavpils 1. vecticībnieku kopienas lūgšanu namu un Daugavpils Sv. Borisa un Gļeba pareizticīgo katedrāli (sākotnēji – Dvinskas garnizona baznīca) – apkopoti trijās valodās (krievu, latviešu un angļu).

Sīkāk par katra dievnama vēsturi ar atsaucēm un personālijām, arhitektūras terminus var uzzināt LCB datu bāzē http://www.lcb.lv/baznickalns.

Visu rakstu lasiet 10.jūnija numurā.