„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Pilskalnē sien Jāņa bērnu sierus

Ilūkstes novada Pilskalnes pagasta saimniece Marija Smagare Līgo priekšvakarā sasies vairākus sierus. Ar vienu viņa palutinās mīļos un sevi pie rīta kafijas vai tējas, otru ņems līdzi ciemakukulim, ejot līgot pie kaimiņiem, jo tur saimnieks ir Jānis, bet vēl viens ritulis pēc svētkiem aizceļos bērniem līdzi uz Rīgu.

„Mums ir saimniecība, turam 5 gotiņas, tāpēc siers ir tas našķis, ko sienam tad, kad kārtējais ritulis jau ir noēsts. Līgo svētkos gan top siers, ko saucu par Jāņa bērnu sieru. Mums pašiem sava Jāņa nav, tāpēc parasti līgojam pie jaukajiem kaimiņiem, un siers ir neliela garšīga svētku dāvana. Sierus sienam arī Pēterdienai,” izstāstīja Marija.

Marija visbiežāk sien balto sieru, pat bez ķimenēm, lai to var ēst ar medu vai sviestu. Siers labi garšo arī pie alus vai mājas vai pirktā baltā vīna. Turklāt tādu sieru var ielikt cepeškrāsni, 30 minūtes paturēt 150o temperatūrā, un tas jau būs ceptais siers.

Visu rakstu lasiet 20.jūnija numurā.