„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

Paliec sveiks, latiņ! Sveicināts, eiro!

30.jūnijs Latvijā bija pēdējā diena, kad Latvijas komercbankās varēja apmainīt latus uz eiro pēc oficiālā kursa, arī cenas veikalos bija jānorāda abās valūtās.

 Ka ziņo Latvijas Banka, aprīļa beigās pie cilvēkiem vēl bija 354 mlj. monētu, kuru kopējā masa ir vismaz 815 tonnas. Pēc ekspertu domām jebkurā gadījumā 100% apjomā lati apmainīti netiks, jo daļa ir nozaudēta, daļu aizveduši tūristi, bet daļu iedzīvotāji glabā kā suvenīrus. Īpaši iecienītas Latvijas iedzīvotājiem ir viena lata monētas, galvenokārt jubilejas monētas. Aprīļa beigās nebija apmainītas vismaz 120 tonnas „lašu”, „stārķu”, „pakavu”, „Sprīdīšu” u.c. Tas nav brīnums, jo dažās ģimenēs ir palikuši vismaz 5 komplekti (sev, bērniem un pārdošanai), katrā no tiem ir 24 viena lata monētas. Pēc komercbanku pārstāvju teiktā, 30. jūnijā daudzi valsts iedzīvotāji nolēma šķirties no atlikušajiem latiem, par ko liecināja milzīgais daudzums darījumu.

Daudzus cilvēkus pērnā gada nogalē un šī gada sākumā skāra „latu drudzis”, kad sarunas par latiem nonāca ne tikai pie gaidāmās pārejas uz eiro, bet arī pie nepieciešamības savākt latu monētu kolekciju. Tieši šajā brīdī milzīgā daudzumā tika iegādātas un pārdotas viena lata jubilejas monētas. Kāds pasmējās nogaidot, bet kāds padevās „latu drudzim”, pērkot tos par augstu cenu.

Latvijas specializētajos forumos pašlaik viena lata monēta ar stārķa attēlu maksā 15 - 16 eiro gabalā, lai gan pērnā gada nogalē šādas monētas pirka par 24 – 25 eiro, bet par 20 eiro tās tika izpirktas vienā mirklī. Monētu ar skudras attēlu tagad pārdod par 11 – 12 eiro, lai gan pārejas posmā tās cena nonāca līdz 16 eiro gabalā. Šādu augstu cenu pamatā bija lielais pieprasījums pēc šīm divām monētām, pirmkārt, saistībā ar pāreju uz eiro un atteikšanos no lata.

Visu rakstu lasiet 4.jūnijā.