„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.9 °C
apmācies

Kāzas domātas, lai mainītu dzīvi uz labu

Lai dalītos savā pieredzē kāzu vadīšanā, Daugavpili nesen apmeklēja profesionālā kultūras pasākumu un svētku režisore un kāzu vadītāja no Madonas Sigita Kokare-Grunte, kura sešu gadu laikā skaisti uzsākt kopdzīvi palīdzējusi 48 pāriem. Semināra dalībniekiem Sigita mācīja veidot labus kāzu scenārijus, stāstīja gadījumus no savas pieredzes un demonstrēja dažādu kāzu atribūtiku, bez kuras saviesīgais pasākums nav iedomājams. Divus beidzamos gadus Sigita velta abām savām mazajām meitiņām un ar kāzām vairāk saistīta teorētiski nekā praktiski, turklāt nedomā vairs atgriezties pie kāzu vadīšanas, jo dzīvē esot arī citi izaicinājumi, taču gūto pieredzi viņa labprāt nodod citiem.

Mūsdienās esot grūti izsekot noteiktām tendencēm kāzu jomā, jo vieni ietekmējas no Rietumiem, citi ielūkojas senču tradīcijās. Kad Sigita pati gājusi pie vīra, vedējus izraudzījušies ļoti nopietni, meklējuši pāri, kas pats dzīvo laimīgā laulībā. Arī tradicionālās baltās kāzu kleitas pašai nebijis, abi ar vīru izvēlējušies linu drānas, kas bijušas tuvākas abu izjūtām.

Ikviens kāzu vadītājs raksta savu scenāriju – kāds pieticīgu, cits pārmērīgi piesātinātu ar dažādām nerātnībām, daudzas no tām pārprot gan kāzu viesi, gan jaunais pāris. Piemēram, Latgalē un arī citviet Latvijā iegājies otrās kāzu dienas rītā viesiem rādīt no jaunā pāra istabiņas iznestu naktspodiņu, kurā ielietajā alū peldas sardele. Kādam tas var šķist jautri, taču Sigita atzīst, ka tas nav visai estētiski. Nedz šo, nedz tamlīdzīgas izdarības viņa savā praksē nepiekopj.

Visu rakstu lasiet 4.jūlija numurā.