„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.6 °C
apmācies

Mucenieks Juris Kivlenieks liek pamatus jaunajai dzīvei

Par nesen notikušo ugunsnelaimi Latgalē pazīstamā kokamatnieka Jura Kivlenieka dzimtas mājās „Meža ustobi” Vārkavas novadā liecina vairs tikai daži apdeguši ratu riteņi, uz kuriem liesmas atstājušas melnas grubuļainas rētas. Atceroties šā gada 19. janvāri, saimnieks noskurinās un atzīst, ka joprojām acu priekšā esot ugunsgrēks, kas nopostīja visu viņa iedzīvi, atstājot ģimeni bez pajumtes. „Ir tāda sajūta, ka pagātnes vispār nav bijis, tā izkūpējusi,” skumji saka mucenieks.    

Ugunsgrēks nopostīja ne tikai ēkas, bet arī visus meistara darba instrumentus, vairums no kuriem bijusi gluži vai dzimtas relikvija. Uguns aprijusi arī Jura krāto un restaurēto seno darbarīku kolekciju. Sveikā palikusi tikai neliela muciņa, ko vēl pirms pirmā pasaules kara darinājis Jura vectēvs.

Taču traģēdija nespēja salauzt sīksto Latgales vīru, savā nelaimē viņš nepalika viens. Juris Kivlenieks ir bezgala pateicīgs ikvienam, kas grūtajā brīdī sniedza roku un palīdzēja. Cilvēki izrādījās ļoti atsaucīgi, nauda tika ziedota no visām Latvijas malām, lai ģimene varētu atkal tikt uz kājām. Par saziedotajiem līdzekļiem Juris cer dabūt zem jumta gan jauno dzīvojamo māju, gan darbnīcu. Sākumā izbūvējis nelielu ēku, lai būtu pajumte, kur atsākt galdnieka darbu. Tajā vēlāk viņš izveidošot pirtiņu. Nesen pabeigti pamati jaunajai darbnīcai un tiek rakta būvbedre dzīvojamai mājai. Juris stāsta, ka darbnīcu celšot pirmo, lai varētu sākt pilnvērtīgi strādāt un pelnīt naudu.

Visu rakstu lasiet 11.jūlija numurā.