„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.8 °C
apmācies

Jānis Dūklavs mudina zemniekus līdz rudenim pārdomāt nākotnes plānus

17. jūlijā Rēzeknē notika konference lauksaimniekiem „Esi informēts un ražo laukos”, ko rīko Zemkopības ministrija sadarbībā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru. Konference ar nolūku notiek tieši vasaras vidū nevis rudenī pēc visu darbu pabeigšanas, lai lauksaimnieki laikus saņemtu aktuālo informāciju un sāktu gatavoties nākamajai sezonai. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs aicināja zemniekus jau līdz rudenim tikt skaidrībā ar nākotnes plāniem un izmantot lauku konsultantu palīdzību, jo drīzumā jau sāksies jaunais ES līdzekļu apgūšanas periods.

ZM valsts sekretāra vietniece Rigonda Krieviņa pastāstīja par tiešo maksājumu struktūru lauksaimniecībā 2015.–2020. gadam. Vienotais platību maksājums veidos aptuveni 45% no kopējās summas, jaunieviestais zaļināšanas maksājums – 30%, saistītais atbalsts reāli ražojošajām nozarēm – 15%, mazo lauksaimnieku atbalstam – 10% un jauno lauksaimnieku atbalstam – 2%. Provizoriski 2015. gadā vienotais platību maksājums par hektāru būs 58 eiro, bet zaļināšanas – 34. Bet 2020. gadā attiecīgi – 93 un 57. Taču šī summa var mainīties, ja palielinās vai samazinās pašreizējais valstī kopā apsaimniekoto platību skaits. Viens no jauninājumiem ir tas, ka no 2014. gada atbalstam var pieteikt visu labā stāvoklī esošo lauksaimniecības zemi, jo ir atcelti iepriekšējie ierobežojumi.

Lai noturētu jaunos cilvēkus laukos, tiek ieviests jauns maksājums gados jaunajiem lauksaimniekiem. To piešķirs piecus gadus kopš saimniecības izveidošanas par pirmajiem 90ha un tie būs 44 eiro par hektāru. Uz maksājumu var pretendēt lauksaimnieks, kas nav vecāks par 40 gadiem.

Visu rakstu lasiet 22.jūlija numurā.

 

X