„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.6 °C
apmācies

Daugavpils novadā pagaidām nav slimu mežacūku

Uz Pārtikas un veterinārā dienesta un Daugavpils novada vadības tikšanos ar Salienas pagasta iedzīvotājiem bija atbraukuši arī Vecsalienas, Skrudalienas un Silenes apkaimes zemnieki. Cilvēku bija daudz – pilna zāle, gan jauni, gan vecāka gadagājuma ļaudis. Visus uztrauc dzimtās puses liktenis, jo Āfrikas cūku mēris tai ir pienācis pārāk tuvu.

Iedzīvotājus satrauc tas, ka tuvumā ir ierīkota vieta mežacūku līķu dedzināšanai. Viņi nesaprot, kāpēc tā atrodas tieši Salienas pagastā, ar ko tas ir sliktāks par citiem, jo šeit ir gandrīz vislielākais bioloģisko saimniecību skaits novadā. Daudzi jau ir pabijuši šajā vietā, pirms sapulces turp aizbrauca arī novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska. Kad viņa pajautāja, kuri salienieši tur cūkas, roku pacēla vairākums klātesošo.

Baumas un nepārbaudīti informācijas avoti ir maldinājuši cilvēkus. Janīna Jalinska centās pārliecināt iedzīvotājus, ka uz Salienas pagastu netiek vesti dedzināšanai inficēti mežacūku līķi no karantīnas zonas, šeit dedzina tikai novada teritorijā nošautas veselas mežacūkas, kurām analīzēs nav konstatēts mēris. Teritorija ap dedzināšanas vietu ir dezinficēta, no mežacūku līķiem paliek tikai pelni, tie nekur netiek izkaisīti.

Nevienu neiepriecinās tas, kas novadu sagaida gadījumā, ja šeit nonāks infekcija. Iedzīvotājiem tas nozīmē ikvienas zemnieku saimniecības pārbaudi, aizliegumu izvest gaļu, kā arī visa ganāmpulka iznīcināšanu, ja tiks konstatēts mēris. Dagdas novadā jau sadedzināta 41 cūka, Braslavas un Grodņas rajonā Baltkrievijā ir sadedzinātas visas cūkas, gaļas cena sasniedz 14 eiro par kilogramu.

Visu rakstu lasiet 25.jūlija numurā.