„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.2 °C
skaidrs laiks

Latgali varam popularizēt ar speķi un „Pakša sieru”

Bez biedrības „Latgolys golds” gardā speķa, „Pakša siera”, bebru zupas, rudzu maizes, kvasa, kā arī kūpinātiem vēžiem un cūku pupām, kas esot labas uzkodas pie alus, vairs nav iedomājami ne novadu svētki Latgalē, ne Latgales maizes svētki Briselē, Latgales vēstniecības atklāšana Rīgā un citi pasākumi.

Biedrības vadītājs Andris Mejers uzsvēra, ka, pabraukājot pa Eiropu, var just, cik ļoti franči lepojas ar saviem sieriem, bet vācieši alu ir iecēluši viskaraliskākā dzēriena tronī. Viņš ir pārliecināts, ka arī Latgale Eiropā var lepoties ar saviem kulinārijas zīmoliem. "Ārzemniekam nav viegli saprast, ka „Pakša siers” nogatavojas ļoti vienkārši -- vasarā saulītē piekārts pie jumta kores. Viņi brīnās, uzzinādami, ka speķi, tāpat arī sieru, kūpinām pirtī. Mēs meklējam Latvijas nacionālo produktu, lai gan tie pastāv jau sen, nu tas varētu būt latgaliešu „Pakša siers”. Ja franči, itāli, spāņi savus sierus piekož pie vīniem, tad mēs, latgalieši, „Pakša sieru” baudām kopā ar alu," stāsta Andris.

Visu rakstu lasiet 1.augusta numurā.