„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+7.0 °C
apmācies

Medniekiem ir daudz neatbildētu jautājumu

Daudziem ir radies priekšstats, ka pēc solījuma izmaksāt 200 eiro par katru nomedīto mežacūku cūku mēra skartajā teritorijā simtiem mednieku uzreiz devušies uz mežu. Patiesībā viss izrādījies pavisam citādi. Vairums ar medībām saistīto cilvēku apgalvo, ka minētā summa drīzāk esot patīkams bonuss nevis peļņa.

Kā atzina Naujenes mednieku kolektīva vadītājs Ivans Petrovs, 200 eiro par mežacūku nav tik liela nauda: „Piemēram, mums medībām ir jāatrod laiks, jāsavāc mednieki, jābrauc vismaz 50 km vienā virzienā. Ņemot vērā, ka mūsu pagastā vasarā mežacūku nav daudz, visbiežāk mājās atgriežamies tukšām rokām. Ja mežacūka tomēr nomedīta, to vēl jātransportē un jānodod. Tas viss prasa no medniekiem ieguldījumu, tāpēc par peļņu nav ko runāt. Ja šo summu dotu kā prēmiju reizē ar kompensāciju par degvielu, tad tas vēl būtu taisnīgi. Kopš sezonas sākuma mūsu kolektīvam bija jānomedī tikai viena mežacūka – tām nav kur vairoties un audzēt jauno paaudzi, bet rudenī, kad tās sāk aktīvi pārvietoties, mežacūku parasti kļūst vairāk. Protams, atšaušana būtiski samazinās mežacūku daudzumu, bet vai apturēs sērgas izplatību?”

Daugavpils novada domes priekšsēdētājas vietnieks Arvīds Kucins pastāstīja, ka 29. jūlijā domes vadība bija Rīgā uz tikšanos ar zemkopības ministru, PVD, valsts mežu un policijas vadību: „Mednieki saņems visus 200 eiro par pērn dzimušu mežacūku un 50 eiro par šī gada sivēnu. Šīs summas ir kompensācija, no kurām nodokļi netiek iekasēti."

Visu rakstu lasiet 1.augusta numurā.