„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.3 °C
apmācies

Dagdā audzē sliekas un biohumusu

Par to, kā klājas zemniekiem Latgalē, varētu rakstīt memuārus, atzīst Dagdas uzņēmējs Aļiks Bronka, kurš tikai pirms neilga laika pievērsies lauksaimniecībai. Tiesa, viņš izraudzījies Latgalei neraksturīgu nozari – slieku audzēšanu un biohumusa ražošanu. Pirmās Kalifornijas sliekas iegādājies pirms četriem gadiem. Apmeklējis seminārus, lasījis internetā informāciju, līdz pats ieguvis rezultātu. Aļiks atzīst, ka pagaidām tas drīzāk ir vaļasprieka līmenī, taču esot jēga šo jomu attīstīt.

Aļiks atzīst, ka slieku audzēšana patiesībā nav sarežģīta nodarbe, turklāt pašreizējā situācijā pat diezgan izdevīga, jo barību sliekām varot dabūt gandrīz par velti.

Savukārt, vietējiem zemniekiem vairs nav jālauza galva, kur likt kūtsmēslus, tos ņem pretī slieku audzētājs, jo tieši kūtsmēsli ir slieku ēdienkartes pamatā. Klāt tiem nāk visdažādākās piedevas, piemēram, dārzeņi un augļi. Aļikam Bronkam ir izveidojusies laba sadarbība ar vietējiem augļkopjiem, kuriem pēc augļu sulu spiešanas paliek pāri nevajadzīgi biezumi. Sliekas esot ļoti ēdelīgas, diennaktī kilograms slieku noēd 5 kg barības. Arī vairojas tās ģeometriskā progresijā. No pirmajiem 20 kg slieku pašlaik jau ir savairojušās 5-6 tonnas.

Visu rakstu lasiet 8.augusta numurā.