„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.0 °C
skaidrs laiks

Krāslavas novadā cūku mēris iznīcinājis pirmo lielfermu

6.augustā tika likvidētas gandrīz divsimts cūkas Krāslavas novada Skaistas pagastā, jo cūku novietnē veiktās laboratoriskās analīzes apstiprināja Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusa infekciju.

Zemnieku saimniecības „Apskalnes” novietnē, kas atrodas ĀCM jau iepriekš noteiktajā ārkārtas situācijas izsludinātajā teritorijā, tika turētas 196 cūkas. Līdz šim veiktās pārbaudes liecināja, ka novietnē tiek ievēroti biodrošības pasākumi un infekcija netika atrasta. Taču aizvadītajās brīvdienās Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori saņēma informāciju no cūku novietnes par cūku veselības stāvokļa strauju pasliktināšanos un dzīvnieku nobeigšanos. Saimniecībā tika veikti slimību ierobežojoši pasākumi un noteiktas aizsardzības un karantīnas zonas, bet nobeigušās cūkas tika iznīcinātas sadedzinot. Trešdien tika iznīcinātas arī visas pārējās cūkas.

PVD ir veicis arī no skartās cūku novietnes iespējamā slimības inkubācijas periodā izvesto cūku izsekojamības analīzi. Tā kā novietne atradās ĀCM noteiktajā teritorijā, cūku pārvietošana notika, saskaņojot to ar PVD. Pēdējā cūku pārvietošana no novietnes uz kautuvi, kas arī atrodas ĀCM noteiktajā karantīnas teritorijā, tika veikta 31.jūlijā. Darbība tika saskaņota ar PVD, pirms tam tika novērtēts cūku veselības stāvoklis, mērīta cūku temperatūra un cūkām nebija konstatētas slimības pazīmes.

Saimniekam Aigaram Trušelim šis esot sevišķi smags gads, jo pavasarī zaudējis tēvu, un tagad pārņem viņa zemnieku saimniecību ar visām kredītsaistībām. Cūku audzēšana bijusi saimniecības galvenais ienākumu avots un iespēja maksāt kredītus. Arī pērn saimniecību piemeklējušas nedienas, jo vasarā krusa nopostījusi labības sējumus.

PVD Dienvidlatgales pārvaldes vadītājs Antons Lazdāns atzīst, ka šī Latgalē ir pirmā lielā saimniecība, kuru skāris cūku mēris. Līdz šim bija cietušas saimniecības, kur pašu patēriņam tiek turētas pāris cūkas.

Visu rakstu lasiet 8.augusta numurā.