„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.2 °C
apmācies

Piensaimnieki apzinās krīzi, tomēr nedomā padoties

Iestājoties Krievijas noteiktajam pārtikas importa aizliegumam no ES valstīm, Latvijā sākusi veidoties piena pārprodukcija, strauji krīt piena iepirkuma cena, turklāt Lietuvas piena pārstrādātāji lauž piena iepirkuma līgumus, ko ir noslēguši ar Latvijas piena ražotājiem.

Šo piena tirgus krīzi izjūt arī Līksnas pagasta piensaimnieks Aivars Kudiņš. Pēdējās divās nedēļās viņam piena cena ir samazināta par 10%, un, skatoties gada griezumā, tā ir viena strādnieka darba alga. Lauksaimnieks dienā saražo 1-1,1 t piena, tas nav maz, tomēr arī 10% piena cenas kritums viņam liek aizdomāties, vai šogad ir vērts iegādāties lietotu traktoru, kā bija plānots. „Mums, lauksaimniekiem, laiku pa laikam ir jāpiedzīvo, ka jokus izstrādā vai nu daba, vai nu valdība. Šobrīd mums ir jāiztur piena tirgus krīze. Domāju, ka piena cena kļūs vēl zemāka. Un tā nav atkarīga no pārstrādes uzņēmumu vēlēšanās, mēs izbaudām politisku lēmumu sekas. Tomēr mums, zemniekiem, jābūt uzmanīgiem, varbūt der nogaidīt un neņemt kredītus jauniem ES projektiem, lai arī tūlīt atvērsies ES modernizācijas programma. Mēs nedrīkstam padoties, saimniecībās taču ir ieguldīts daudz darba un naudas,” teica A. Kudiņš.

Visu rakstu lasiet 22.augusta numurā.