„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+0.5 °C
neliels sniegs

Vienojas par meža cūku piebarošanas stingrāku regulēšanu, lai ierobežotu ĀCM izplatību

 

 

Ceturtdien, 4. septembrī, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tikās ar Latvijas cūkkopības nozares un mednieku organizāciju pārstāvjiem, lai skaidrotu vairākus aktuālus jautājumus saistībā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību meža cūku populācijā.

 

Uzklausot cūkaudzēšanas nozares pārstāvju priekšlikumu, ka varētu atļaut medīt meža cūkas ārpus medību teritorijām un atļaut medniekiem meža cūkas medīt sev piederošā zemē, Zemkopības ministrijas speciālisti paskaidroja, ka šie jautājumi jau patlaban var tikt atrisināti pašvaldību medību koordinācijas komisijās tajās teritorijās, kurās saistībā ar ĀCM ārkārtas situācija nav izsludināta. Savukārt teritorijās, kur ārkārtas situācija saistībā ar ĀCM ir izsludināta, par šo jautājumu lemj Valsts meža dienests. Turklāt abos gadījumos situācijas tiek izvērtētas individuāli atbilstoši apstākļiem konkrētajā teritorijā, tajā skaitā izvērtējot medību drošības apsvērumus.

 

Tiekoties ar cūkaudzētāju un mednieku organizāciju pārstāvjiem panākta vienošanās, ka turpmāk nepieciešams stingrāk regulēt meža cūku piebarošanu. Jo piebarošanas ierobežošanu kā iedarbīgu pasākumu meža cūku skaita samazināšanā ir atzinuši daudzi eksperti, tajā skaitā Eiropas Komisijā. Kā zināms, meža cūku piebarošana ziemā ierobežo dabisko atlasi un veicina šo dzīvnieku intensīvāku vairošanos.

 

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs cūkaudzētāju un mednieku pārstāvjiem arī paskaidroja, ka, kaut arī meža cūka ir limitētais medījamais dzīvnieks, limitu noteikšana pašlaik neierobežo meža cūku medīšanas apjomu, bet gan ir uzskaites un kontroles instruments.

 

_

Dagnija Muceniece,

Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja