„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-1.2 °C
daļēji mākoņains

Ar vērienīgas katastrofas imitāciju Daugavpilī sāksies mācības „Dzīvības cena”

Latvijas Ārstu biedrība un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests sadarbībā ar VAS „Latvijas dzelzceļš” un Daugavpils domi rīko starptautiskas neatliekamās medicīniskās palīdzības un katastrofu medicīnas mācības „Dzīvības cena” jeb „Pretium vitae 2014”, kas notiks Daugavpilī no 11. līdz 13. septembrim.

 Mācību pirmajā dienā 11. septembrī Daugavpilī uz dzelzceļa sliedēm tiks izspēlēta lomu spēle „Negadījums ar daudziem cietušajiem”. Latvijas dzelzceļa (LDz) teritorijā notiks inscenēta vilciena katastrofa, kurā būs vairāk nekā 50 cietušo ar dažādām traumām. Katastrofas vietā būs imitēta arī ķīmisko vielu noplūde. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMP dienesta) uzdevums būs nodrošināt neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu cietušajiem negadījuma vietā un to nogādāšanu tuvākās daudzprofilu slimnīcas uzņemšanas nodaļā. Glābšanas un evakuācijas darbos iesaistīts arī Valsts robežsardzes (VR) helikopters, lai pilnveidotu NMP dienesta un VR sadarbību ļoti smagā veselības stāvoklī esošu pacientu evakuācijā no katastrofas vietas.

Mācību otrajā dienā – 12. septembrī – notiks Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu (NMP brigādes) sacensības, kurās brigāžu personāls – ārstniecības personas un operatīvā medicīniskā transportlīdzekļa vadītāji – apliecinās savu sagatavotību, risinot dažādus situāciju uzdevumus, piemēram, sniedzot neatliekamo medicīnisko palīdzību smagu traumu guvušam pacientam vai dzemdētājai un jaundzimušajam.

Šogad katastrofu medicīnas mācībās „Dzīvības cena” jeb „Pretium Vitae 2014”piedalīsies ne tikai Latvijas operatīvo dienestu pārstāvji, bet arī neatliekamās medicīnas speciālisti no Lietuvas un Baltkrievijas, tā aktualizējot nepieciešamību lielu katastrofu gadījumos veidot starptautiska līmeņa sadarbību.

            Katastrofu medicīnas mācību mērķis ir uzturēt un pilnveidot valsts operatīvo, glābšanas un citu dienestu sadarbību katastrofu ar daudziem cietušajiem seku likvidēšanā. Mācībās „Dzīvības cena” šogad iesaistīsies NMP dienests, VAS „Latvijas dzelzceļš”, SIA „LDz Cargo”, SIA „LDz apsardze”, Valstsugunsdzēsības un glābšanas dienests, Nacionālie bruņotie spēki, Valsts robežsardze, Valsts policijas Latgales reģiona pārvalde, Daugavpils pašvaldības policija, Daugavpils reģionālā slimnīca, Daugavpils pilsētas dome, Valsts vides dienests.