„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-0.9 °C
daži mākoņi

Atrada Pirmā pasaules kara karavīru kapus

Sagaidot Pirmā Pasaules kara 100 gadu jubileju, augusta nogalē Ilūkstes un Daugavpils novada pierobežā Sventes mežā notika nometne „Starptautiskā atmiņas sardze 2014”, kurā Lietuvas, Latvijas, Krievijas, Polijas, Igaunijas brīvprātīgo meklēšanas grupas atrada un atraka Krievijas armijas kritušo karavīru kapus. Visi atrastie karavīri tiks pārapbedīti tepat Sēlijā, vieta tiek meklēta.

Nometnes organizatoru grupas pārstāvji Konstantīns Simonovs no meklēšanas grupas „Dinaburg” un Jurijs Solomatins (Krievija) pastāstīja, ka kapsētu uzgājuši vietējie iedzīvotāji, kas sēņojot ieraudzījuši interesantas, pussapuvušas, sagāzušās koka plāksnes ar padzisušiem uzrakstiem. Vēlāk meklēšanas grupas „Patriots” komandieris Aleksandrs Borisovs Krievijas vēstures un kara arhīvā atrada karti, datētu ar 1916. gadu, kur ir atzīmēt minētā kapsēta. Ir zināms, ka tā bija frontes līnija, kur cīnījās 19. korpusa 17. kājnieku, Viņa Augstības Maskavas 65. kājnieku, Butirskas 66. kājnieku un Tarutinskas 67. kājnieku un Borodinas 68. kavalērijas un kājnieku divīziju karavīri.

Visu rakstu lasiet 12.septembra numurā.