„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

Bitei ir jāpalīdz sanest medu

Pilskalnes pagasta biškopju Edgara un Genovefas Zviedrānu mājās uz plauktiem saliktas medus burciņas. Šī ir bišu dravas jaunā raža, „Latgales Laikam” norādīja saimnieki.

Bitenieka darbu abi Zviedrāni sāka iepazīt jau bērnībā, kad vecāki ļāva paturēt dūmkannu vai medus rāmīšus.

Lai gan Edgars uz 18 gadiem bija apmeties citā novadā, viņš vienmēr ir ilgojies pēc vecāku bišu dravas un mājām. Un sapnis piepildījās -- viņš Pilskalnē atgriezās 2000. gadā, toreiz nomira tētis. Bišu dravā bija tikai divas saimes. Taču redzot Edgara un Genovefas lielo mīlestību uz biškopību, sirmgalvji, kuri paši vairs nevarēja ganīt bites, atdāvināja viņiem tās ar visiem stropiem. Drava kļuva arvien lielāka.

Turklāt bitēm patīk spietot, to viņas dara arī Zviedrānu dārzā un pagalmā, kur aug ne tikai ābeles, bet vareni ozoli un arī valrieksti, kurus Edgara tēvs atvedis no Čehoslovākijas. Edgars bišu spietus salasa ar paša uzmeistarotu nelielu kasti, kur satilpst 5-6 rāmīši. Bites vislabāk spieto vecos, varenos ozolos. Edgars savā ozolā var salasīt 4-5 spietus.

Visu rakstu lasiet 26.septembra numurā.